Afgebroken uitzending Zomergasten voorlopig niet voortgezet

Jolande Withuis tijdens de uitzending van Zomergasten van afgelopen zondag.

De afgebroken aflevering van Zomergasten met Jolande Withuis van afgelopen zondag wordt voorlopig niet voortgezet. De VPRO had met de Publieke Omroep een mogelijkheid gevonden om de uitzending op zaterdagavond prime time te vervolgen, maar volgens Peter van Ingen, eindredacteur van Zomergasten, heeft de socioloog nog altijd last van migraine.

Van Ingen meldt tegenover nrc.nl dat “alles in werking is gezet” om een moment te vinden om de uitzending met Withuis af te maken:

“De VPRO en de Publieke Omroep hadden een mogelijkheid gevonden om de uitzending van Zomergasten met Jolande Withuis op zaterdag om half negen voor te zetten. De KRO was bereid om een film op dat tijdstip te schrappen. We hebben gisteravond en vanochtend contact gehad met de man van Jolande Withuis. Zij heeft echter nog altijd te veel last van migraine. Ze betreurt het als geen ander dat het niet kan doorgaan.”

Volgens Van Ingen willen ze de zoektocht naar een nieuwe mogelijkheid “voorlopig even laten rusten”. “We richten ons nu op de uitzending van aankomende zondag”.

De afgebroken uitzending met Withuis wordt aankomende zaterdag wel herhaald. Ook komt de uitzending volgens Van Ingen weer op Uitzending Gemist, nadat deze eerder ‘on hold‘ was gezet.

Aflevering Zomergasten na anderhalf uur afgebroken

Jan Leyers, presentator van Zomergasten, moest de uitzending van afgelopen zondag na krap anderhalf uur afbreken. Zomergast Withuis, die sinds 1999 als onderzoeker voor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) werkt, kreeg last van een opkomende migraineaanval. Na vijf kwartier verscheen Leyers zonder Withuis in beeld en vertelde dat de socioloog “even niet lekker” was geworden. Twee reservefilmpjes werden gestart. Even later moest de presentator de uitzending definitief afbreken. Dat ging als volgt:

    • David Haakman