Aandeel Britse bank keldert na beschuldiging witwassen Iraans geld

FILE - In this Oct. 13, 2010 file photo, a man walks past the Standard Chartered Bank building in Hong Kong. The London-based bank schemed with the Iranian government to launder $250 billion from 2001 to 2007, leaving the United States' financial system "vulnerable to terrorists," New York's financial regulator charged Monday, Aug. 6, 2012. (AP Photo/Kin Cheung, File) De Britse bank Standard Chartered ligt zwaar onder vuur vanwege het vermeend witwassen van Iraans geld. Foto AP / Kin Cheung

Het aandeel Standard Chartered heeft vanochtend op de Londense beurs maar liefst 20 procent van zijn waarde verloren. Het is het gevolg van de beschuldiging aan het adres van de Britse bank dat zij ruim 200 miljard euro aan Iraans geld zou hebben witgewassen. Het is het zoveelste schandaal in korte tijd binnen de Britse bankenwereld.

Volgens The New York State Department of Financial Services heeft Standard Chartered tussen 2001 en 2010 zo’n 60.000 geheime transacties uitgevoerd voor Iraanse financiële instituties die daarmee de economische sancties wisten te ontlopen. De Verenigde Staten staan financiële instanties niet toe handel te drijven met Iran.

Standaard Chartered ontkent de beschuldigingen. Maar dat lijkt niet voldoende. De druk op de bank om openheid te verschaffen over haar handelen groeit snel. Als de geheime transacties inderdaad blijken te bestaan, dreigen er niet alleen zware boetes maar kan Standard Chartered ook zijn banklicentie in de Verenigde Staten geheel verliezen.

De toezichthouders waren in hun rapportage in ieder geval bijzonder fel. De transacties van Standard Chartered hebben het Amerikaanse financiële stelsel kwetsbaar gemaakt voor “terroristen, wapenhandelaren, drugsbaronnen en corrupte regimes,” meenden zij.

Standard Chartered: transacties binnen reglementen U-turn

Volgens de Britse bank heeft het altijd in volledige openheid gehandeld met betrekking tot investeringen in Iran, en heeft zij dergelijke transacties vijf jaar terug volledig gestopt.

Volgens Standard Chartered was meer dan 99,9 procent van de handel tussen 2001 en 2007 volledig in lijn met Amerikaanse regelgeving. De waarde van haar handel die niet aan de zogenaamde U-turn-reglementen voldeden zou niet meer dan 11,5 miljoen euro bedragen.

Een U-turn-transactie houdt in dat banken van de Amerikaanse financiële toezichthouders wel betalingen mogen doen waarbij Iran betrokken is zolang die overboekingen maar plaatsvinden van een niet-Iraanse naar een andere niet-Iraanse bank.

De beschuldigingen over witwassen aan het adres van Standard Chartered zijn nog weer een stuk omvangrijker dan de eerder geuite beschuldigingen met betrekking tot HSBC. Die bank heeft ondertussen al 565 miljoen euro opzij gezet om mogelijke boetes mee te betalen.

De Britse bankensector, en meer in het algemeen het financiële centrum van Londen, kwam de laatste maanden veelvuldig in het nieuws vanwege schandalen. Naast de verdenking van witwassen door HSBC en Standard Chartered was er bijvoorbeeld ook nog het omvangrijke Liborschandaal waarbij een hele groep banken betrokken was.

    • Niels Posthumus