Spoorboekje Spelen dag 11: we kunnen vandaag zomaar drie keer goud pakken

Eindelijk is het zover: de dag waarop ‘ons Epke’ op mag voor goud. Potverdorie op de eerste dag van de Spelen kwalificeerde hij zich al voor de finale die nu pas wordt gehouden. Kan de 26-jarige Fries vanmiddag net als ‘Kromo’ zeggen “alsjeblieft Nederland, hier is-ie dan”? Goud pakken we vandaag hoe dan ook.

Epke Zonderland op weg naar de eerste plaats in de kwalificatieronde vorige week zaterdag in Londen. Foto AP / Matt Dunham

Eindelijk is het zover: de dag waarop ‘ons Epke’ op mag voor goud. Potverdorie op de eerste dag van de Spelen kwalificeerde hij zich al voor de finale die nu pas wordt gehouden. Kan de 26-jarige Fries vanmiddag net als ‘Kromo’ zeggen “alsjeblieft Nederland, hier is-ie dan”? Goud pakken we vandaag hoe dan ook.

Want voor Dorian van Rijsselberghe wordt het vanmiddag om 13.00 uur pas officieel wanneer hij de medalrace afrondt. Zondag boekte hij al zijn zoveelste zege waardoor de man van Texel onbereikbaar werd voor de concurrentie en dus al officieus olympisch kampioen werd in de RS-X klasse van het zeilen; ofwel gewoon het windsurfen.

Twitter avatar dorsports Dorian Rijsselberghe Hard to believe Olympic champion… But not without this man!!!!! Tnx azza!!! Love you man http://t.co/a84evwR6

Epke is daarna aan de beurt. In elk geval agendagewijs want zijn rekstokfinale staat pas om 16.35 uur vanmiddag op de rol. Wat is hij sterk en niet meer weg te denken uit de wereldtop. Maar hij zou niet de eerste Nederlander zijn wiens prestaties bij hoge verwachtingen plots beginnen te haperen. We denken aan diverse judoka’s, handboogschutter Rick van der Ven, de Nederlandse renners die ‘Vino’ uit de kopgroep lieten wegrijden, zeiler Pieter-Jan Postma, schermer Bas Verwijlen…

Enfin, alle vertrouwen in Epke. Hij gaat waarschijnlijk een oefening doen met een hogere moeilijkheidsgraad dan waarmee hij in de halve finales uitstekend scoorde en eerste werd.

Twitter avatar epkez Epke Zonderland Wat een opluchting gister na mn oefening en dan ook nog als 1e naar de finale:) http://t.co/PMYmS150

Moeilijker betekent uiteraard meer punten, als het lukt. Maar vanzelfsprekend houdt het ook een grotere foutmarge in. Wordt het twee keer goud voor Nederland? We gaan het zien. Epke kent de flinterdunne lijn tussen succes en afgang, schreef NRC-sportverslaggever Henk Stouwdam onlangs.

“De herinnering aan de Spelen van Peking is vers. Zijn val in de finale doet vier jaar na dato nog pijn. Maar de twijfels die hem destijds een medaille kostten, heeft hij weggenomen. De rekspecialist weet nu dat de weg naar goud geen aarzeling, geen calculatie maar totale overgave van lichaam, ziel en verstand vereisen. En Zonderland is er klaar voor. Degelijker dan hij zullen weinig sporters zich op de Spelen hebben voorbereid. Al boetserend heeft hij zich in vier jaar een oefening eigen gemaakt die qua moeilijkheidsgraad alleen door Zou Kai wordt geëvenaard. Het komt in Londen aan op de uitvoering.”

Geen goud voor Epke? Er is een achtervang voor Oranje

Want ook de dressuurploeg ligt op medaillekoers, ze maken zelfs gewoon nog kans op een gouden plak. Anky van Grunsven, Adelinde Cornelissen en Edward Gal gaan aan het eind van de ochtend beginnen aan de tweede en laatste dag van de landenwedstrijd.

En mocht het dankzij de paarden nog geen dubbelslag worden op de hoogste trede van het ereschavot, hebben we nog steeds een kleine kans op eremetaal. Want discuswerper Eric Cadée haalde gisteren, zij het ternauwernood, de finale (20.45 uur).

Twitter avatar erikcadee Erik Cadee Ik dacht dat ik gek werd!!! Nog nooit zoveel spanning gehad… Nu focus op de finale:-)

En bij het baanwielrennen komt Teun Mulder in actie op de keirin. Oké, het hield tot nu toe bepaald niet over met de Nederlandse prestaties in het Velodrome, maar Mulder werd op dit onderdeel in 2009 en 2011 niet geheel toevallig derde op het WK. In 2008 won hij zelfs zilver. Dus helemaal uitvlakken voor een medaille moeten we hem zeker niet. Overigens komt Kristen Wild vandaag in actie op het onderdeel omnium.

En dan verder nog…

Na de epische finale van de triatlon bij de vrouwen mogen vandaag de heren aan de bak. Geen Nederlanders maar de liefhebber kan toch om 12.30 uur terecht voor de aanvang van dit monsternummer.

De hockeymannen spelen hun laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea en een gelijkspelletje is genoeg om winnaar te worden in de poule. Dat is niet onbelangrijk omdat op die manier waarschijnlijk topfavoriet Australië ontlopen wordt in de halve finales van donderdag.

Op de atletiekbaan kunnen we gaan genieten van Gregory Sedoc die niet zo handig was met het invullen van whereabouts maar des te beter overweg kan met de horden. Helemaal fit is Sedoc nog niet:

Twitter avatar gregorysedoc gregory sedoc Working hard to get fit. Weights, rest, fysio. 3 days to competition

Op de 110 meter gaat hij zich vanochtend proberen te plaatsen voor de halve finales. Dat geldt ook voor de held Churandy Martina, maar dan op de 200 meter, zonder horden. De tweede opeenvolgende plek in de olympische finale van de 100 meter sprint was geweldig, maar Churandy zal gebrand zijn op de 200 meter - zíjn nummer - te presteren. In Peking won hij vier jaar geleden zilver, tot diskwalificatie volgde voor het buiten zijn baan treden.

Bij het voetbal voor mannen is het gekomen tot de halve finales. Liefhebbers van het sambafutbol kunnen vandaag terecht bij Brazilië tegen Zuid-Korea (20.45 uur) en rond etenstijd spelen Japan en Mexico tegen elkaar.

Het toetje voor laat op de avond: de halve finalepartij van beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor tegen de Duitsers Julius Brink en Jonas Reckermann. De Nederlanders waren gisteravond te sterk voor de Italianen Lupo en Nicolai en spelen rond middernacht om een plekje in de olympische finale.

Bekijk het volledige programma van dag 10 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Jules Seegers