Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mode

Zomergastentips voor Jan: migraine bij Withuis, en je begon zo lekker!

Het zit je niet mee, dat mag duidelijk zijn. Eerst een drie uur durende gaapsessie met Henny Vrienten, daarna Micha Wertheim die liever in z’n eentje aan tafel had gezeten, en nu een onwel geworden Jolande Withuis. En je begon nog wel zo lekker!

Jan Leyers, op een bed.
Jan Leyers, op een bed. Foto Hollandse Hoogte / Merlijn Doomernik

Beste Jan,

Het zit je niet mee, dat mag duidelijk zijn. Eerst een drie uur durende gaapsessie met Henny Vrienten, daarna Micha Wertheim die liever in z’n eentje aan tafel had gezeten, en nu een onwel geworden Jolande Withuis.

Withuis had al zelf een waaier meegenomen en ging met doekje en sjaal dapper de niet te deppen transpiratie te lijf. Het leek alsof jullie in een sauna zaten. Withuis’ migraine gooide roet in het eten en zorgde ervoor dat de aflevering moest worden gestaakt, de eerste Zomergasten die halverwege stopte. Maar wat kan je doen aan een migraine-aanval?

Niets.

En je begon nog wel zo lekker! Met de vraag of Juliana even in de ijskast was gestopt probeerde je de temperatuur te peilen. Die leek prima: Withuis moest even slikken, maar is een rappe denker en wist snel antwoord op je olijke opmerking. Vanaf dat moment liep het gesprek als de brandweer. Je was charmant, daagde haar succesvol uit meer te vertellen over haar communistische jeugd, en je gooide er zelfs een feministische noot in na het fragment van The Avengers - mijn angst dat je met dat onderwerp slecht zou kunnen omgaan bleek volledig ongegrond. Withuis lepelde op haar beurt soepeltjes feit na feit op over Diana en Juliana, sprak aandoenlijk over haar jeugd en nam ons mee in het bijzondere verhaal van verzetsheld Pim Boellaard. Deze aflevering verliep eindelijk eens echt aangenaam, en voor zolang het duurde werd het een gesprek waar we al een tijdje op hadden gewacht: intelligent, scherp en diepgaand.

Jij bleef relaxed en koel (excusez le mot), en dat je niet begon over de hete studiolampen, toen het water van het voorhoofd van Withuis over de grond begon te golven, vond ik eigenlijk wel chique - terwijl het een lastig dilemma moet zijn geweest. Begin je er over? Bied je een hoek van je overhemd aan om mee te deppen? Maar je kon er moeilijk in het donker gaan zitten om de lampen te ontwijken, en een lawaaiige ventilator naast de tafel is met jullie gevoelige microfoons ook niet zo’n goed idee. Je had haar een perzik aan kunnen bieden, maar da’s achteraf. Neem in elk geval de rest van het gesprek alsnog op, of doe het later gewoon helemaal opnieuw.

En laat het dan volgende week met Lidewij Edelkoort toch in godsnaam vlekkeloos gaan, want anders gaat het land muiten. Dan willen ze voor de laatste twee uitzendingen ineens Linda de Mol of Hugo Borst laten presenteren.

Het belangrijkste in het gesprek met Edelkoort zal waarschijnlijk mode worden. Ze weet als internationaal erkend trendwatcher alles van de laatste mode. Sterker: ze weet alles van de vólgende mode en adviseert grote bedrijven over wat volgend jaar in de winkels moet liggen. Dus pas een beetje op met welk overhemd je aantrekt. Dat blauwe gevaarte van gisteren was, denk ik, op het randje. Maar wat weet ik er van.

Met Edelkoort, winnaar van de Prins Bernhard Cultuurprijs dit jaar, zal het leuk praten worden over het werk met grote multinationals als L’Oréal en Gucci. Maar ze voorspelt van alles en nog wat, dus misschien is het geinig om volgende week te vissen naar eventuele gekke dingen die ze her en der heeft ingefluisterd. Zat ze achter Uggs? Happy meals? Star Wars? New Kids on the Block? Je weet maar nooit. Ze is toch een beetje een moderne Nostradamus.

Ze heeft bovendien uitgesproken ideeën over ouder worden (“Negatieve woorden als ‘pensioen’ en ‘ouderdom’ zijn verleden tijd,” zei ze ergens) en het ‘heilig verklaarde’ kapitalisme. Mooie ingrediënten voor een onderhoudende avond. Intelligente vrouw, charmant, welbespraakt. Een inkoppertje haast.

Maar pas op voor het strenge van Edelkoort. In een eerder interview zei Edelkoort dat bij haar altijd alles moet kloppen. Dat er niks mis mag gaan. Dat wordt, met jouw track record tot nu toe, nog een uitdaging.

Succes volgende week, Jan. Geen gekke dingen. De beuk erin.

De komende weken schrijven Japke-d. Bouma (coördinator centrale nieuwsredactie NRC Handelsblad) en Peter van der Ploeg (chef NRC Digitaal) elke maandag Zomergastentips aan Jan Leyers, presentator van Zomergasten.