Zeiler Postma net buiten medailles in Finn-klasse

Marit Bouwmeester (Radial-klasse) start vandaag als gedeeld eerste in het klassement aan de medal race.

Weymouth. Finn-zeiler Pieter-Jan Postma beleefde gisteren in Weymouth een dramatische medal race. In plaats van een gouden medaille, waar hij even heel dicht bij was, eindigde hij zijn olympische regatta met lege handen. Kort voor de finish raakte de Fries met een schoot de camera aan boord van zijn Nieuw-Zeelandse concurrent Dan Slater. Dat kwam de onfortuinlijke Postma op een strafrondje te staan. Daarop zakte hij terug naar de vijfde plaats, en greep uiteindelijk naast alle medailles: hij werd vierde in het klassement. „Sport is hard”, zei Postma na afloop met tranen in de ogen.

In dezelfde medal race werd de Brit Ben Ainslie de meest succesvolle olympische zeiler ooit. Na zilver in Atlanta (1996) won hij goud in Sydney (2000), Athene (2004), Peking (2008) en nu in Weymouth. Achter Ainslie, de vriend van de Nederlandse Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester, moest de Deen Jonas Hogh-Christensen zich tevreden stellen met zilver.

Bouwmeester start vanmiddag als gedeeld eerste in het klassement aan haar medal race in de Laser Radial. Zaterdag werd ze zesde in de negende race, waarna ze zich in de tiende race revancheerde met een overwinning. Naast Bouwmeester zijn ook de Chinese Xu Lijia, de Ierse Annalise Murphy en de Belgische Evi van Acker nog in de race voor het goud.

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout werden gisteren in de vijfde en zesde race van de 470-klasse, met heel weinig wind, respectievelijk tweede en achttiende en zakten naar de derde plaats in het klassement. NRC