Zambiaanse mijnwerkers doden hun Chinese baas

China heeft meer dan 400 miljoen dollar geïnvesteerd in Zambia. Chinezen bezitten verschillende mijnen in het land en betalen relatief slecht.

Sinazongwe. Zambiaanse mijnwerkers hebben zaterdag hun Chinese manager gedood tijdens een protest voor hogere salarissen in het zuiden van het land. Werknemers krijgen bij mijnen die door Chinezen worden gerund slechter betaald dan bij andere mijnen in buitenlandse handen. Dat bleek uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch uit 2011. De werknemers van kolenmijn Collum in Sinazongwe doodden hun baas door een mijnwagentje naar hem te duwen, terwijl hij de mijn in rende om zich te verschuilen, zo liet de politie weten. Er vielen gewonden bij de rellen: een Chinees en verscheidene Zambianen.

De werknemers waren boos omdat hun loon onder het minimum van 320 dollar per maand ligt. Vorig jaar trok de Zambiaanse overheid een aanklacht in tegen twee Chinese managers, die van poging tot moord werden beschuldigd. Ze zouden tijdens een eerder loonconflict in de Collum-mijn op mijnwerkers geschoten hebben.

Chinese firma’s bezitten meerdere koper- en kolenmijnen in zuidelijk Afrika. Koper vormt een van de belangrijkste industrieën in Zambia. Veel mijnen zijn echter in buitenlandse handen. China heeft meer dan 400 miljoen dollar geïnvesteerd in het land. De Chinese eigenaren betalen niet alleen slechter uit, de veiligheid en arbeidsomstandigheden zijn ook slechter in Chinese mijnen. BBC