Waalwijk loopt uit voor El Pistolero

Bij de start van de Eneco Tour zong één naam rond. Alberto Contador is terug van zijn schorsing en zijn rehabilitatie begon vandaag met de rit van Waalwijk naar Middelburg.

Alberto Contador, vanmorgen voor de start in Waalwijk: „Ik hoop dat het peloton een beetje aardig voor me is.” Foto Joyce van Belkom

De mecaniciens van Saxo Bank lopen gespannen rond de teambus. Ze zijn wel wat hectiek gewend, maar deze ochtend in Waalwijk verdringt zich een klein legertje rond het afzetlint. Spaanse fotografen wachten op het moment dat het gordijn zich opent.

Klik, klik. Helaas, het is ploegleider Bjarne Riis.

Maar dan, na lang wachten, stappen ook de ranke benen van een Spanjaard het afstapje af. Alberto Contador, terug van weggeweest. Zijn dopingschorsing zit erop en vanaf vandaag mag hij zich weer renner noemen.

Hij oogt scherp en afgetraind. De afgelopen maanden heeft hij zich afgebeuld in de Spaanse binnenlanden. El Pistolero is vooral getergd. Hij wil de wielerwereld haar ongelijk tonen, terugkomen en opnieuw zegevieren in de grote rondes. Die rehabilitatie begint vandaag in Waalwijk, startplaats van de Eneco Tour.

In februari dit jaar werd Contador geschorst – voor een groot deel met terugwerkende kracht – na een positieve dopingtest tijdens de Tour van 2010. De tweevoudig Tourwinnaar, die zijn eindoverwinning van dat jaar zag worden geschrapt, heeft dopegebruik altijd ontkend. Volgens hem was het eten van vervuild vlees de oorzaak van de 0,00000000005 gram clenbuterol die in zijn bloed werd aangetroffen.

„Ik sta nog steeds achter het strenge antidopingbeleid van [wielerunie] UCI”, zegt Contador een dag voor de start in het rennershotel. „Het is goed dat daarmee geprobeerd wordt de mentaliteit in het wielrennen te veranderen.” Wel vindt hij dopingcontroles voor verbetering vatbaar. „De hoeveelheid clenbuterol die je in je lichaam mag hebben, daar moet iets aan gedaan worden. De mensen die erover gaan weten dat ook, maar ze doen er nog niets aan.”

El Pistolero wil vooral vooruitkijken. Hij erkent dat de afgelopen maanden moeilijk waren. „Zo’n lange tijd aan de kant staan was lastiger dan ik vooraf had gedacht. Soms had ik geen zin om te trainen. Maar ik heb mij er overheen gezet. Ik ben een hoop illusies armer. Wielrennen is nog steeds een onderdeel van mijn leven. Maar niet meer, zoals voorheen, mijn héle leven. Na zo’n schorsing weet je hoe betrekkelijk het wereldje is.”

Contador is blij dat hij vandaag, de dag dat zijn schorsing afloopt, meteen kan deelnemen aan de Eneco Tour, de WorldTour-wedstrijd door Nederland en België. „Het is een belangrijke dag voor mij. Eindelijk mag ik weer mijn kilometers maken. Ik ga er vooral van genieten.”

De tweevoudig Tourwinnaar is dé publiekstrekker. Bij de start in Waalwijk zingt maar één naam rond en dat is die van de Spanjaard. Maar favoriet voor de eindzege is hij niet. In de Eneco Tour wil Contador vooral wedstrijdritme opdoen. „Je kunt nog zo goed trainen, een wedstrijd simuleren is onmogelijk. Pas daar, tussen de renners, zal ik zien hoe goed ik écht ben.” Deze week staat in dienst van de Vuelta, die over twee weken in Pamplona begint.

Voor Alberto Contador wordt het deze week afzien op de winderige en nauwe polderweggetjes. Maar hij zal een eerst indruk krijgen hoe het met zijn vorm gesteld is. Gezien de vrij saaie Tour de France – de Britten Bradley Wiggins en Chris Froome hadden van niemand tegenstand te duchten – is het voor het publiek te hopen dat Contador zijn vurige demarrages weer snel hervindt.

Of dat ook weer in Frankrijk zal gebeuren? De Spaanse klimmer sluit niet uit dat hij in de komende seizoenen zijn prioriteiten verlegd buiten de Tour. „Vanaf nu leef ik van race tot race. Ik hoop dat het peloton mij met respect zal behandelen. Dat ze een beetje aardig zijn. De eerste koersdagen zullen zwaar zijn. Fysiek en metaal.”

    • Jens Pauw