VS: aanslag sikh-tempel is terreur

Sikhs in India zijn woedend over de ‘stigmatisering’ van hun gemeenschap in de VS die mede zou hebben geleid tot de schietpartij in Milwaukee. Foto Reuters

De schietpartij gisteren in de Amerikaanse stad Milwaukee, waarbij zes sikhs omkwamen, wordt door de autoriteiten beschouwd als een daad van terrorisme. Het motief van de schutter is onbekend. Gedacht wordt aan een gerichte aanslag op de sikh-gemeenschap.

De gewapende man liep gisterochtend een sikh-tempel in de staat Wisconsin binnen en opende het vuur in de keuken, waar voedsel werd bereid voor de dienst. Hij schoot zes mensen dood en verwondde twee sikhs en een politieagent, voor hij zelf de dood vond in een vuurgevecht met de politie.

Sikhs worden in Amerika vaak voor moslims aangezien. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 is het geweld tegen hen toegenomen. Volgens woordvoerders van de gemeenschap vreesden ze al langer voor een aanslag. „Het was een kwestie van tijd”, zei de voorzitter van een belangenorganisatie van sikhs in Washington gisteren. „Er is zoveel onwetendheid. Mensen zien ons als leden van de Talibaan en als aanhangers van Bin Laden.” Mannelijke sikhs dragen vaak een tulband en een lange baard.

President Barack Obama onderstreepte gisteren bij zijn condoleances dat de sikhs deel uitmaken van „de Amerikaanse familie”. In de VS wonen ongeveer 500.000 aanhangers van het geloof, dat in India ontstond. De sikhs zijn de vijfde grootste geloofgemeenschap ter wereld. Ze geloven in één god en willen een voorbeeld voor anderen zijn.

Omdat de moordpartij wordt gezien als binnenlands terrorisme, doet de FBI onderzoek. De politie in Oak Creek, de buitenwijk van Milwaukee waar de schietpartij plaatsvond, maakte bekend dat de schutter een blanke man van rond de 40 was.

De tempel in Oak Creek is het middelpunt van een hechte gemeenschap van 350 tot 400 mensen. Sikhs moesten uren wachten voor de politie de namen van de doden bekendmaakte. De Indiase ambassade in Washington heeft gezegd dat ze over de aanslag overlegt met de Nationale Veiligheidsraad. Een diplomaat is afgereisd naar Oak Creek. (AP, Reuters)