Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Vijftien doden bij aanslag op grenspost Egypte-Israël

Grenswacht bij de bufferzone Karm Abu Salem op de Gazastrook tussen Egypte en Israël. Foto AFP / Chris Bouroncle

Gemaskerde en gewapende lieden hebben gisterenavond de dodelijkste aanslag in tientallen jaren gepleegd bij de grensovergang bij Sinaï tussen Egypte en Israël. De aanval werd uitgevoerd op een grenspost en vijftien grensbewakers kwamen om het leven.

Een bron bij de veiligheidsdiensten verklaarde dat de aanval plaatshad toen de grensbewakers aan tafel waren gegaan voor de iftar, de avondmaaltijd na het vasten tijdens de ramadan. De daders, bewapend met automatische geweren en gevechtsvoertuigen, namen na hun daad twee pantserwagens mee, meldt Reuters.

De aanslag is een eerste zware test voor de nieuwe president Mohammed Morsi: Israëls minister van Defensie heeft Egypte direct gevraagd om “vastberaden actie” te ondernemen om geweld in Sinaï te voorkomen. De Egyptische staatstelevisie meldde in eerste instantie dat de aanval het werk van islamitische opstandelingen was en beschuldigde daarna “islamitische militanten”, volgens Reuters was het Israël die met een luchtaanval een van de voertuigen van de daders verwoestte en vier van hen doodde.

Voor Morsi kan het extra ingewikkeld worden als blijkt dat de aanslagplegers Palestijns zijn. Hamas, dat regeert op de Gazastrook, heeft nauwe banden met Morsi’s Moslimbroederschap.

“Onze ordetroepen hebben duidelijke instructies gekregen: jaag de aanslagplegers op onze kinderen op en arresteer ze. De troepen zullen volledige controle over de betrokken gebieden van de Sinaï nemen.” - Mohammed Morsi.