Verrassende atletiekfinales: James wint 400 meter - weer goud voor Sanchez

James na zijn overwinning op de 400 meter. Foto AFP/Olivier Morin

Enkele spannende finales vonden vanavond plaats binnen het atletiek. Kirani James uit Grenada is met overmacht olympisch kampioen geworden op de 400 meter, Felix Sanchez heeft zijn tweede olympische titel op de 400 meter horden gewonnen. Daarnaast won de Wit-Russische kogelstootster Nadzeya Ostapchuk verrassend goud.

De beste 400 meterloper van dit seizoen dook in 43,94 als enige onder de grens van 44 seconden. Ruim een halve seconde achter James pakte Luguelin Santos uit de Dominicaanse Republiek zilver: 44,46. Brons was er voor Lalonde Gordon uit Trinidad en Tobago in 44,52.

De Belgische broertjes Borlee konden geen potten breken in de eindstrijd. Kevin Borlee liep vanuit baan acht naar de vijfde tijd in 44,81 seconden. Jonathan startte helemaal aan de andere kant in baan 1 en had twee honderdsten meer nodig. Hij werd zesde.

Sanchez toont wonderbaarlijke herhaling

De tijd die Sanchez vanavond neerzette was exact hetzelfde als toen hij in 2004 in Athene zijn eerste olympische gouden medaille pakte. De 34-jarige atleet uit de Dominicaanse Republiek was in 47,63 seconden de snelste.

Achter Sanchez legde de Amerikaan Michael Tinsley in 47,91 seconden beslag op de zilveren medaille. Javier Culson uit Puerto Rico pakte het brons. Hij had 48,10 seconden nodig voor het rondje door het olympisch stadion. Wereldkampioen Dai Greene uit Groot-Brittannië viel net naast het podium.

Verrassend goud bij kogelstoten

De Wit-Russische kogelstootster Nadzeya Ostapchuk heeft vanavond verrassend goud gewonnen op de Olympische Spelen. Met een afstand van 21,36 meter bleef ze de favoriete Valerie Adams ruim voor. De Nieuw-Zeelandse was de titelverdedigster en won de laatste drie WK’s, maar kwam in Londen niet verder dan 20,70 meter en zilver. Brons was er voor de Russin Evgeniia Kolodna (20,48).

Ostapchuk nam de wedstrijd al in haar tweede poging in handen. Met 21,31 ging ze ruimschoots aan de leiding en een poging later stootte ze de kogel nog vijf centimeter verder. Ook poging vier en vijf kreeg ze over de 21 meter. Adams probeerde wel om dichterbij te komen, maar nam te veel risico en stootte drie van de zes keer ongeldig.

    • Annemarie Coevert