Uitgelicht

Film

Citizen Kane (Welles, 1941, VS). Het klassieke meesterwerk waarmee wonderkind Welles spectaculair debuteerde en de expressieve mogelijkheden van de filmtaal samen met zijn cameraman Gregg Toland van nieuwe dimensies voorzag. Wordt ook na zeventig jaar nog immer gerekend tot de belangrijkste en beste films aller tijden. Welles speelt zelf de naar William Randolph Hearst gemodelleerde krantenmagnaat Charles Foster Kane, wiens leven wordt nageplozen door verslaggevers die op zoek gaan naar de betekenis van het laatste woord dat hij voor zijn dood sprak. Ook met Joseph Cotton, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead, Everett Sloane. De pianist in El Rancho is Nat ‘King’ Cole. Originele geluidsband, met Duitse ondertitels. Arte, 20.15-22.10u.

The Jackal (Michael Caton-Jones, 1997, VS). Remake van The Day of the Jackal (Fred Zinnemann, 1973, met Edward Fox) ontbeert geloofwaardigheid. In vermommingen gespecialiseerde huurmoordenaar Bruce Willis zal een FBI-baas te grazen nemen. Om dat te voorkomen, wordt de hulp ingeschakeld van de sympathieke IRA-terrrorist Richard Gere. Ook met Sydney Poitier, en Diane Venora als Russiche majoor. RTL7, 20.30-23.00u.

Mission: Impossible II (John Woo, 2000, VS). Tweede bioscoopfilm tapte uit een ander vaatje dan het teleurstellend bombastische eerste deel. De regisseur, opgeleid door de Hongkongschool van actiefilms, met zorgvuldig gechoreografeerde geweldscènes en meditatieve ondertonen, bepaalde hier het karakter van het vervolg van de serie die destijds de James Bondopvolger voor de 21ste eeuw werd genoemd. SBS6, 20.30-23.05u.

Mercury Rising (Harold Becker, 1998, VS). In nogal fantasieloze formulefilm ontfermt de in ongenade gevallen FBI-agent Bruce Willis zich over een negenjarig autistisch jongetje dat op de hielen wordt gezeten door een complete politiemacht. Ook met Alec Baldwin.RTL7, 23.00-01.05u.

Pulse (Kiyoshi Kurosawa, 2001, Japan). Invloedrijke horrorfilm waarmee de regisseur het genre van de J-horror (Japanse horror die mikt op traditionele onheilspellende gevoelens en oer-angsten, geplaatst in moderne kaders en met gedoseerde schokeffecten) nieuw leven inblies. In deze film wordt de virtuele wereld van computerspellen neergezet als een onontkoombaar gevaar dat mensen grijpt en niet meer loslaat: een computerexpert pleegt zelfmoord; degene die zijn sporen op internet napluist verdwijnt spoorloos – verdwenen in een parallelle wereld, een world wide web van geesten, opgeroepen door een website die computers naar believen inschakelt terwijl de argeloze gebruikers liggen te slapen. Arte, 22.10-00.05u.

Informatief

Der Rhein – Von der Quelle bis zur Mündung. Eerste deel van Zwitsers vierluik over een van de langste rivieren van Europa die, economisch gezien, de belangrijkste van dit werelddeel is. In dit eerste deel de oorsprong van de rivier, op een waterscheiding in het massief van de Gotthard. Officieel geldt het Tomameer, op 2.500 meter hoogte, als de bron. Vandaar gaat het door Zwitserland – als bergbeekje, als riviertje, en toont daar aspecten die niet in ons beeld van de Rijn passen. Met wonderschone lucht- en landschapsopnamen wordt de ‘jonge wilde’ in dit deel geportretteerd. Tussen de rivierkeien bij Disentis wordt nog steeds naar het legendarische Rheingold gezocht – en gevonden. Verder stroomafwaarts gaat het via de Ruinalta, de spectaculaire Viamala-Schlucht en de eveneens imposante Roffla-Schlucht naar de eerste grote waterval. Arte, 19.30-20.15u.

Kijken in de ziel: Artsen. Tweede uitzending van zesdelige serie waarin Coen Verbraak praat met cardiologen, oncologen, chirurgen, neurologen en andere medici over hun vak en over henzelf.Ned.2, 21.15-22.00u.

Horizon: Eat, fast and live longer. Michael Mosley heeft zichzelf een doel gesteld: hij wil langer leven, er jonger uitzien en ook nog eens gewicht verliezen. En hij wil zo weinig mogelijk veranderen aan zijn levenswijze. Daartoe maakt hij gebruik van de nieuwste inzichten over het aloude idee van vasten. Mosley denkt een methode gevonden te hebben waarbij hij nog steeds van eten kan genieten en onderwerpt zichzelf aan een proef. Die blijkt zijn leven ingrijpend te veranderen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

La ruée vers l’or. Canadese realityserie waarin tien mannen en vrouwen huis en haard achter zich laten om, met dezelfde kleding, provisie en werktuigen (2.500 kilo) en middelen als destijds, de Klondike Gold Rush van 1898 nog eens over te doen. In deze tweede aflevering de tocht over de ruim vijftig kilometer lange Chilkoot, een pad tussen Bennett in British Columbia en Dyea (Alaska) over de Chilkoot Pas, destijds omschreven als ‘de hel op aarde’. Het eerste, makkelijke gedeelte, tot Finnegan’s Point, blijkt al een stuk moeilijker dan verwacht. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 21.00-21.45u.