Syrische rebellen: drie gegijzelden gedood - leger krijgt ultimatum

Verwoeste gebouwen in een buitenwijk van Damascus, vandaag gefotografeerd. Foto Reuters/Khaled al-Haiiriri

Drie van de in totaal 48 gegijzelde Iraanse Pelgrims in Damascus zijn volgens de Syrische oppositie vanmiddag gedood tijdens een luchtaanval van het Syrische regime van president Bashar al-Assad. De rebellen dreigen de overige gegijzelden te doden tenzij het leger de aanvallen onmiddellijk staakt.

Moutassam al-Ahmad, woordvoerder namens de rebellen, verklaart tegenover persbureau Reuters dat een vliegtuig van het leger vanmiddag het vuur opende op een van de huizen waar de Iraniërs zich in bevinden:

“De drie Iraniërs zijn gedood tijdens deze aanslag. We zullen ook de rest vermoorden als het geweld van het leger niet stopt. We geven ze een uur.”

De groep pelgrims zou gisteren zijn gekidnapt zijn op het vliegveld van Damascus toen de Iraniërs terugkeerden van een bezoek aan een religieus heiligdom in de hoofdstad. De Iraanse ambassade in Damascus zou op de hoogte zijn van de verblijfplaats van de gekidnapte pelgrims en stelt sindsdien alles in het werk om ze vrij te krijgen, aldus staatspersbureau IRNA gisteren.

Iraanse pelgrims werden eerder gekidnapt

Het is niet voor het eerst dat Iraanse pelgrims in Syrië zijn gekidnapt sinds de volksopstand tegen president Assad in maart vorig jaar begon. Veel sunnitische Syriërs, die de meerderheid van de bevolking vormen, hebben een hekel aan Iran, een trouwe bondgenoot van het regime-Assad.

Zeven Iraanse ingenieurs die werkten aan een energiecentrale in Syrië werden eerder dit jaar ontvoerd. Het Vrije Syrische Leger, dat grotendeels bestaat uit Syrische legerdeserteurs, eiste de verantwoordelijkheid op en zei dat de ingenieurs het regime van Assad steunden. Zeker vier van hen zijn inmiddels vrijgelaten.

Gevechten in Damascus laaien opnieuw op

De strijders van de Syrische oppositie hebben vandaag opnieuw de aanval ingezet in de hoofdstad Damascus. Op diverse plekken hadden gisteren al explosies plaats. Vanochtend werd een zwaar beveiligd gebouw van de Syrische Staatstelevisie gebombardeerd. Er was veel schade, maar er vielen geen doden.

Twee weken geleden leek het regeringsleger de strijd om Damascus nog te hebben gewonnen. Het jongste geweld in de hoofdstad betekent dat het regeringsleger zijn troepen moet verdelen tussen Damascus en de noordelijke stad Aleppo, waar de rebellen al meer dan een week stand houden en de gevechten vandaag ook onverminderd hevig doorgingen.

    • Annemarie Coevert