Superpower zonder power

Het rooskleurige beeld van India in binnen- en buitenlandse media is door de grote stroomstoringen aangetast. De reputatie van de supermacht liep een deuk op.

Geen stroom voor de trein.
Geen stroom voor de trein. Foto AP

‘Superpower India, RIP’, kopte het Indiase dagblad Economic Times dat ook buiten India veel gelezen wordt. „We zijn een super power zonder power”, concludeerde een presentatrice van de populaire Engelstalige Indiase nieuwszender NDTV. „Onze machtsaanspraken zijn een grap.”

Wereldwijd veroordeelden media de twee enorme stroomstoringen van begin vorige week die honderden miljoenen Indiërs troffen als ‘teleurstellend’ en zelfs ‘schokkend’. Het oordeel werd er de afgelopen week niet positiever op toen bleek dat stroomstoringen in India aan de orde van de dag zijn. Hoe kan een land dat niet in staat is zijn burgers en bedrijven fatsoenlijk stroom te leveren aanspraak maken op een permanente zetel in de Veiligheidsraad?

Het is nog niet zo lang geleden dat als iemand ‘India’ zei, er een beeld opdoemde van een exotisch land waar niets werkte. India was synoniem voor een glorieus verleden, gesymboliseerd in de Taj Mahal, maar een problematisch heden. India stond voor armoede, viezigheid, bureaucratie en incompetentie. Dat beeld is gaandeweg vervangen door iets veel positievers. India werd de snelle stijger. Rond de millenniumwisseling begon door te dringen dat het economische groeicijfer van ruim 8 procent geen toevalstreffer was. India werd het land van de mogelijkheden. Het land van megabedrijven als Tata Group en Reliance Industries, die elk een jaaromzet hebben van ruim eentiende van het Nederlandse bruto binnenlands product. Het land ook van een innovatief bedrijf als Infosys, een van de voortrekkers van wat uitgroeide tot een IT-sector waar meer dan 100 miljard dollar in om gaat, en waar vele westerse bedrijven allerlei administratieve diensten aan outsourcen. India is niet meer een bedelaar in vodden, India is Mukesh Ambani, directeur van Reliance Industries in driedelig pak, de op een na rijkste man van Azië.

„Onze reputatie heeft een enorme deuk opgelopen, juist nu de gevoelens over ons land al niet best zijn wegens de economische situatie”, zei Chandrajit Banerjee, directeur-generaal van de Confederation of Indian Industry, een machtige lobbygroep, afgelopen week in een verklaring.

Sinds vorig jaar deden enkele grote corruptieschandalen het vertrouwen van internationale investeerders geen goed. Toen bovendien bleek dat politici niet bereid waren om pijnlijke economische hervormingen door te voeren verbrokkelde het positieve beeld van de snelle groeier.

Half juli kritiseerde president Barack Obama India openlijk wegens zijn „verslechterende investeringsklimaat”. Vervolgens zette Time Magazine de Indiase premier Manmohan Singh op het omslag onder de kop ‘The Underachiever’. India ervoer het als stoten onder de gordel. Op Obama’s uitspraken reageerde Manmohan Singh op Twitter onderkoeld als altijd. Hij verwees naar een recent rapport waaruit bleek dat het vertrouwen van internationale investeerders juist hoog was. Het Indiase weekblad Outlook pakte het anders aan. Op de voorpagina van haar editie van 30 juli prijkte een foto van Barack Obama ‘The Underachiever’.

Dat kan niet verbloemen dat het minder goed gaat in India. Zelfs de campagne Incredible India, die jaren geleden werd gelanceerd en leidde tot een toename van het aantal buitenlandse toeristen, begint te verbleken. Eind juli werd bekend dat India’s 39 tijgerreservaten, een top-toeristische attractie, moeten sluiten voor toeristen.

Op het Facebook-account van Incredible India prijken tegenwoordig kritische geluiden. Bijvoorbeeld onder een ‘slangenparabel’ uit India’s rijke mythologie. „Heer, als een slechte man ons kwaad doet, moeten we dan blijven zwijgen?”, vraagt een volgeling aan een hindoegod. Een Indiase bezoeker van de toeristische website gaf een heel andere betekenis aan Incredible India door een Youtube-filmpje onder de parabel te plaatsen waarin een belangrijke Indiase minister wordt aangeklaagd wegens corruptie.