Super Saturday atletiek: drie keer goud Britten

Groot-Brittannië beleefde een heel succesvol atletiekweekeinde. Het gastland van de Spelen behaalde zaterdag, op de tweede atletiekavond, drie gouden medailles.

The Guardian sprak van Super Saturday. Inclusief drie keer goud bij het roeien en wielrennen won Groot-Brittannië zaterdag zes gouden medailles. Het was de meest succesvolle olympische dag voor de Britten in de afgelopen 104 jaar.

Het atletieksucces begon met Jessica Ennis op de zevenkamp. Ze bracht de tachtigduizend Britten in het Olympic Stadium in Londen in extase door na twee dagen atletiek uit te komen op 6.955 punten, de vijfde score aller tijden. De druk op haar was groot, na WK-goud in 2009 en EK- en WK-goud (indoor) in 2010, maar de 1,65 meter kleine atlete wist de verwachtingen waar te maken.

Vervolgens bleek Greg Rutherford de beste bij het verspringen. Hij sprong met 8.31 meter veel verder dan zijn concurrenten.

Mo Farah won na een spectaculaire ontknoping de 10.000 meter. De in Somalië geboren langeafstandsloper versloeg zijn concurrenten na een sterke eindsprint in 27.30,42 minuten. Zo bezorgde Farah de Britse atletiekploeg, geleid door de Nederlandse coach Charles van Commenée, het derde goud binnen een uur.

Gisteren behaalde Christine Ohuruogu ook nog olympisch zilver op de 400 meter. De Amerikaanse Sanya Richards-Ross won de race.