Spyker eist 3 miljard dollar schadevergoeding van GM

De Saab-fabriek in het Zweedse Trollhaettan. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Het Nederlandse autobedrijf Spyker heeft bij een Amerikaanse rechtbank 3 miljard dollar schadevergoeding geëist van autoconcern General Motors (GM). Volgens het voormalig moederbedrijf van het Zweedse automerk Saab heeft GM een deal tussen Spijker en de Chinese investeerder Youngman gedwarsboomd. Die redding had het faillissement van Saab kunnen voorkomen.

Volgens Spyker, dat toen nog Swedish Automobile heette, heeft GM bewust op het faillissement aangestuurd. “De acties van GM hadden het directe en bewuste doel om Saab Automobile failliet te laten gaan,” meldt het bedrijf op zijn website. Tegenover persbureau Reuters wil General Motors niet reageren op de zaak.

GM blokkeerde reddingsplan

De Nederlandse ondernemer Victor Muller had begin 2010 Saab overgenomen van het Amerikaanse General Motors. Een succes werd de overname nooit. Saab vroeg vorig jaar december faillissement aan, dat werd goedgekeurd nadat bekend werd dat voormalig eigenaar General Motors niet akkoord zou gaan met een overname door Youngman. De plannen zouden de belangen van GM in China schaden.

Het Amerikaanse automerk kon de samenwerking blokkeren doordat het de rechten van verschillende Saab-modellen in handen heeft.
Volgens topman Victor Muller is Spyker al sinds het faillissement bezig met de rechtszaak tegen de Amerikanen. “We zijn het aan onze stakeholders en onszelf verschuldigd dat er gerechtigheid komt.”

    • Lex Boon