Spoorboekje Spelen dag 10: kans op goud Bouwmeester, cruciaal duel ‘Dream Team’

Bouwmeester in actie tijdens een van haar olympische races voor de kust van Weymouth. Foto Reuters / Pascal Lauener

nrc.nl blikt tijdens de Spelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 10, kan Marit Bouwmeester voor het tweede Nederlandse zeilgoud van deze Spelen zorgen.

Na de vroegtijdige gouden triomf van windsurfer Dorian van Rijsselberghe gisteren, is het vandaag de beurt aan Bouwmeester. De 24-jarige Friezin ontpopte zich de afgelopen jaren tot de grote favoriete voor goud in de Laser Radial-klasse waarin zij vaart. Bouwmeester won vorig jaar met overmacht de wereldtitel in het Australische Perth en won al vijf keer goud bij wereldbekerwedstrijden. In Londen is ze bovendien extra gemotiveerd omdat ze vier jaar geleden net naast de nominatie voor de Spelen in Peking greep.

Vanmiddag vanaf twee uur vaart Bouwmeester voor de kust van Weymouth haar elfde olympische redace, de zogenaamde ‘medal race’. Ze staat na een solide week op de gedeeld eerste plaats van het klassement, samen met de Chinese Xu Lijia. Bouwmeester zal met een goed gevoel de finale ingaan, want afgelopen zaterdag won ze de tiende race, de laatste race voor de medal race van vandaag.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof #GoingForGold Marit #Bouwmeester zeilt maandagmiddag 14.00 uur (NL) om het goud in de Laser Radial. #London2012 #Weymouth

Naast Lijia en Bouwmeester hebben ook Annalise Murphy uit Ierland en de Belgische Evi van Acker nog kans op de gouden medaille omdat de verschillen in het klassement klein zijn. Alle vier de zeilsters hebben aan een overwinning genoeg voor de gouden plak.

Basketbalkraker tussen ‘Dream Team’ en Argentinië

In de Londense Basketball Arena vandaag de ontknoping van de groepsfase bij de mannen: welke acht landen plaatsen zich voor de kwartfinales van woensdag? In groep A treffen de nummers één en twee elkaar: de Verenigde Staten en Argentinië hebben beiden acht punten na vier wedstrijden. De Het ‘Dream Team’ en de Argentijnen gaan strijden om de groepswinst. Nummer drie Frankrijk speelt vanmiddag al tegen Nigeria en lijkt verzekerd van twee punten. Als Litouwen van Tunesië wint, gaat ook Litouwen door naar de kwartfinales.

Voor de Amerikaanse NBA-sterren als LeBron James en Kobe Bryant is het duel met Argentinië niet meer cruciaal voor een plekje bij de laatste acht, maar wel een echte testcase voor de kwartfinales. Het ‘Dream Team’ van bondscoach Mike Krzyzewski, dat in Londen de olympische titel uit 2008 hoopt te prolongeren, had zaterdag de nodige moeite met Litouwen, de nummer vier van groep A. Twee dagen eerder maakte het ‘Team USA’ echter wel veel indruk: tegen Nigeria werd het 156-73, de hoogste score uit de olympische basketbalgeschiedenis.

De Amerikaanse basketbalsterren LeBron James en Kevin Durant omhelsen elkaar na een score in de wedstrijd tegen Litouwen. Foto Reuters / Mike SegarDe Amerikaanse basketbalsterren LeBron James en Kevin Durant omhelsen elkaar na een score in de wedstrijd tegen Litouwen. Foto Reuters / Mike Segar

Hoewel de Amerikaanse basketballers nog geen punt hebben laten liggen, zijn de verwachtingen van het thuisfront altijd heel hoog. Misschien wel te hoog, schreef Matt Moore in een blog op de site van CBS naar aanleiding van de wedstrijd tegen Litouwen:

“Winning is no longer enough. In truth, nothing is enough, anymore. Not after the legend, not after the heroes, not after the Dream Team. So Team USA will just have to live with being undefeated in group play, having faced what could very well be their toughest test, and remaining the prohibitive favorites to win the gold medal in the 2012 Olympics in men’s basketball.”

En verder vandaag…

…spelen de Nederlandse hockeydames hun vijfde en laatste groepswedstrijd. Tegenstander om acht uur vanavond is Groot-Brittannië, achter Oranje de nummer twee van groep A. Een topduel op papier dus, maar echt spannend is het niet meer omdat Nederland al verzekerd is van een plekje in de halve finales. Toch zullen de vrouwen van bondscoach Max Caldas een goede generale repetitie willen hebben voor de halve finale van aanstaande woensdag.

Richard Schuil en Reinder Nummerdor mogen vandaag aantreden in de kwartfinales van het beachvolleybaltoernooi. De wedstrijden staan pas voor vanavond laat op het programma, dus Schuil en Nummerdor begonnen pas om twaalf uur vannacht Nederlandse tijd aan hun kwartfinale. Tegenstanders zijn de Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo, die zaterdag voor een daverende verrassing zorgden door te winnen van de regerende olympisch kampioenen Todd Rogers en Phil Dalhausser uit de VS. Geen makkie dus voor de Nederlanders.

In het olympisch stadion komen ook weer de nodige Nederlanders in actie. Rutger Smith zal proberen de finale van het discuswerpen te halen na zijn teleurstellende uitschakeling in de kwalificaties van het kogelstoten. Robert Lathouwers komt vanochtend in actie in de eerste ronde van de 800 meter. Vanavond weer mooie finales in het olympisch stadion, met onder meer het polsstokhoogspringen bij de vrouwen, de 3000 meter steeple chase mannen en rond half elf de 400 meter-finale bij de mannen.

Bekijk het volledige programma van dag 10 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.

    • Pim van den Dool