Spelplezier op opening NJO-zomer

Opening NJO Muziekzomer. NJO-deelnemers en solisten o.l.v. Siebens en Teunisse. Gehoord: 3/8, Voormalig Zendstation Radio Kootwijk. Nog t/m 19/8 op div. plekken in Gelderland.

Voor de opening van de NJO Muziekzomer brachten twee NJO-ensembles in het imposante Voormalig Zendstation Radio Kootwijk ruime keuzes uit hun festivalprogramma’s ten gehore. De jonge musici, uit alle uithoeken van de wereld toegestroomd, hebben onder ervaren begeleiding in korte tijd uitdagend modern repertoire ingestudeerd, met overwegend gunstig resultaat.

De betonnen akoestiek absorbeerde nu en dan veel klank, maar het jeugdige spelplezier was onmiskenbaar. Het NJO Slagwerkensemble o.l.v. Fedor Teunisse knipoogde naar het zendverleden van de locatie met een fragment uit John Cages Music for radios en speelde vervolgens de gamelanfantasie Concerto in slendro van Lou Harrison met festivalvioliste Emmy Storms en het bij vlagen hilarische Síppal, dobbal, nádihegedüvel van Ligeti, waarvoor alt Helena Rasker halsbrekende vocale toeren moest uithalen.

Het NJO Blazersensemble van veelvoudig festivalgast Etienne Siebens was goed op dreef in een reeks door jazz geïnspireerde klassieke werken, zoals Jolivets Tweede Trompetconcert, met Hessel Buma als uitstekende solist. Twee voor het jazzorkest van Woody Herman geschreven stukken besloten de avond: Stravinsky’s Ebony concerto en de Prelude, fugue, and riffs van Leonard Bernstein. De warmgedraaide blazers maakten er een knetterend feestje van.