Slecht tweede kwartaal van PostNL

PostNL heeft een tegenvallend tweede kwartaal achter de rug, door de verdere krimp van de post in Nederland en de mislukte reorganisatie van het postbedrijf. De winst liep terug tot 46 miljoen euro, tegenover 54 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen is het resultaat van PostNL „iets zwakker dan verwacht”. De mindere cijfers zijn vooral te wijten aan de problemen bij het Nederlandse postbedrijf. De pakkettenafdeling en de buitenlandse postbedrijven groeiden, en deden het juist beter dan verwacht.

PostNL kampt met de enorme terugloop van het aantal poststukken dat jaarlijks wordt verstuurd. In het afgelopen kwartaal kromp het totale postvolume met 8,3 procent. Om die krimp te kunnen opvangen, was PostNL begonnen met een omvangrijke reorganisatie, maar na klachten over de bezorging werd deze voor onbepaalde tijd stop gezet. Bestuursvoorzitter Verhagen zei vanmorgen dat een nieuw reorganisatieplan pas aan het einde van het jaar bekend zal worden gemaakt.

De uitgestelde reorganisatie kost PostNL geld. Zo loopt het bedrijf tientallen miljoenen aan ingeplande besparingen mis. Bovendien heeft het bedrijf extra kosten moeten maken om de kwaliteit van de bezorging weer op niveau te krijgen. Verhagen zei vanmorgen dat die extra kosten in de tweede helft van het jaar naar beneden zullen gaan. Ze zei ook dat ze er „vertrouwen” in heeft dat de lange termijnbesparingen (300 miljoen euro per jaar) op termijn kunnen worden gehaald.

De mislukte reorganisatie is slechts een van de vele problemen op het bordje van de bestuursvoorzitter. PostNL ligt op ramkoers met het eigen pensioenfonds, dat bijstortingen van in totaal 74 miljoen euro eist. PostNL is het daar niet mee eens en is naar de geschillencommissie gestapt. De uitspraak wordt voor oktober verwacht.

De pensioenen werken ook op een andere manier negatief door. Volgend jaar moet PostNL de pensioenkosten volgens nieuwe Europese regels in de boeken zetten. ‘IAS 19’ slaat een enorm gat in het vermogen van PostNL. Financieel directeur Jan Bos zei uit te gaan van een negatief eigen vermogen in 2013. Dit zou betekenen dat het bedrijf volgend jaar geen dividend zal uitkeren – een positief eigen vermogen is een van PostNL’s voorwaarden daarvoor.