Slachtoffers ‘Alphen’ willen schadevergoeding

Ongeveer veertig slachtoffers van de schietpartij vorig jaar in Alphen aan den Rijn zullen een schadeclaim indienen bij de politie Hollands Midden en bij de staat. De hoogte van de schadeclaim is onbekend, maar zou in de miljoenen kunnen lopen. Volgens de groep slachtoffers en nabestaanden zijn ernstige fouten gemaakt bij het verlenen van de wapenvergunning aan schutter Tristan van der V.

Letselschadejurist Orlando Kadir uit Alphen aan den Rijn heeft namens de groep slachtoffers en nabestaanden advocatenkantoor Beer Advocaten ingeschakeld. Het kantoor van Kadir zelf procedeert niet.

„Wij zien voldoende mogelijkheden om de politie Hollands Midden en de staat aansprakelijk te stellen”, zegt advocaat Veeru Mewa van Beer Advocaten. „Over de schadeclaim moet eerst nog met de slachtoffers en nabestaanden worden overlegd”, zegt hij. „Vandaar dat we nog niets kunnen zeggen over de precieze hoogte van de claim.”

Tristan van der V. schoot op 9 april vorig jaar in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen en zichzelf dood met een Taurus-revolver en een halfautomatisch Smith & Wesson-geweer. Voor beide wapens had hij een wapenvergunning.

Hij kreeg de vergunning ondanks het feit dat hij in 2006 gedwongen was opgenomen wegens psychiatrische problemen. De politie gaf eerder toe dat de informatie over Van der V.’s gedwongen opname in elk geval had moeten worden „meegewogen” bij de verstrekking van de wapenvergunning.

Ruim een jaar na de schietpartij in het winkelcentrum kampen slachtoffers en nabestaanden nog met de gevolgen. Volgens letselschadejurist Kadir moesten winkels gesloten worden omdat klanten wegbleven en staan bij sommigen deurwaarders op de stoep. Daarnaast hebben veel slachtoffers en nabestaanden nog last van psychische en lichamelijke klachten.

Een woordvoerder van de politie Hollands Midden laat weten het oordeel van de rechter af te wachten. De afgelopen maanden zijn gesprekken gevoerd over schadevergoedingen. Er is toen geen overeenstemming bereikt.