Schutter Sikh-tempel geïdentificeerd - wapen was legaal

Een man spreekt met de politie buiten de Sikh Tempel in Wisconsin waar de schietpartij plaatsvond. Foto AP/Jeffrey Phelps

De man die gisteren in de Amerikaanse staat Wisconsin zes mensen doodschoot bij een Sikh-tempel is vanmiddag officieel geïdentificeerd. Het gaat om de veertigjarige Wade Michael Page, inderdaad een voormalige militair zoals vanmiddag al op basis van bronnen bij het politie-onderzoek werd gemeld. Hij gebruikte bij zijn aanslag een legaal vuurwapen.

John Edwards, woordvoerder van de lokale politie in Wisconsin verklaart dit vanmiddag tegenover persbureau Reuters. Page was militair tussen 1992 en 1998. De dader kreeg in 1998 oneervol ontslag wegens ‘patronen van wangedrag’, waaronder dronkenschap tijdens dienst. Page werd voor het laatst gestationeerd op Fort Bragg in de staat North Carolina waar hij werkte als specialist van ‘psychologische operaties’.

Vanochtend werd hij door Fox News geportretteerd als een ‘gefrustreerde neo-Nazi’, en werd gemeld dat de man in een neonazi-rockband speelde.

Wapen van dader legaal aangeschaft

Page liep gisterochtend een sikh-tempel van de kleine sikh-gemeenschap in de staat Wisconsin binnen en opende het vuur in de keuken, waar voedsel werd bereid voor de dienst. Hij schoot zes mensen dood en verwondde twee sikhs en een politieagent. Hierop werd hij zelf getroffen door een kogel van de politie.

Het vuurwapen dat de schutter gebruikte was op legale wijze aangeschaft, zo meldt de politie vandaag tegenover persbureau AP. Het gaat om een 9mm-geweer met meerdere magazijnen voor de kogels.

Sikhs worden in Amerika vaak voor moslims aangezien. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 is het geweld tegen hen toegenomen. In de VS wonen ongeveer 500.000 aanhangers van het geloof, dat in India ontstond.

Anders dan bij de recente schietpartij in Colorado beschouwt de FBI deze zaak als “binnenlands terrorisme”, zo heeft een woordvoerder van de veiligheidsdienst bekend gemaakt. Tatoeages op het lichaam van de schutter zouden daartoe aanleiding geven. De status van “binnenlands terrorisme” impliceert dat de dader politieke motieven zou hebben.

    • Annemarie Coevert