‘Schutter Sikh-tempel was oud-militair en racist’

Agenten bij de Sikh-tempel is Wisconsin. Gisteren schoot een man daar zes mensen dood. De schutter werd gedood door de politie. Foto AFP / Tasos Katopodis

De man die gisteren in de Amerikaanse staat Wisconsin zes mensen bij een Sikh-tempel doodde, is een oud-militair en mogelijk een racist. Dat meldt CNN op basis van bronnen bij het politie-onderzoek.

Update 16:02 uur:
De verdachte heeft in 1998 oneervol ontslag gekregen uit het Amerikaanse leger wegens ‘patronen van wangedrag’, waaronder dronkenschap tijdens dienst. Fox News meldt dat de man in een neonazi-rockband speelde.

De naam van de schutter wordt mogelijk later vandaag vrijgegeven. Het motief van de schutter is onbekend, maar vanochtend lieten de autoriteiten weten dat er werd gedacht aan een bewuste gerichte aanslag op de sikh-gemeenschap. De FBI behandelt de zaak als “terrorisme van eigen bodem”.

De gewapende man liep gisterochtend een sikh-tempel van de kleine sikh-gemeenschap in de staat Wisconsin binnen en opende het vuur in de keuken, waar voedsel werd bereid voor de dienst. Hij schoot zes mensen dood en verwondde twee sikhs en een politieagent, voor hij zelf de dood vond in een vuurgevecht met de politie.

Sikhs worden in Amerika vaak voor moslims aangezien. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 is het geweld tegen hen toegenomen. In de VS wonen ongeveer 500.000 aanhangers van het geloof, dat in India ontstond.

    • Lex Boon