Ruzie Roemenië over uitslag van referendum

De Roemeense minister van Binnenlandse Zaken heeft vanmorgen zijn aftreden aangekondigd uit protest tegen de politieke druk rondom de interpretatie van het referendum eind vorige maand over het aftreden van president Basescu. „Ik heb mijn aftreden aangeboden om mijn eer te verdedigen”, zei minister Ioan Rus.

Het referendum past in de machtsstrijd tussen Basescu en premier Ponta. De Roemeense kiezers moesten besluiten of Basescu moet aftreden. Maar de uitslag van het referendum zou alleen geldig zijn als ten minste de helft van de kiesgerechtigden zou zijn gaan stemmen. Volgens de kiesraad is dat niet gebeurd.

Ponta’s partij claimt nu dat de cijfers niet kloppen, omdat het aantal kiesgerechtigden te hoog is gesteld. Rus zegt zowel door Basescu als vanuit het kamp van Ponta, door interim-president Antonescu, „op een onaanvaardbare manier” onder druk te zijn gezet. Het Constitutionele Hof heeft een besluit over de rechtsgeldigheid van het referendum een paar weken uitgesteld. (AFP)