Syrische premier loopt van ‘terreurregime’ over naar oppositie

Riyad Hijab wordt ingezworen door Al-Assad. Foto Reuters / SANA

De Syrische staatstelevisie meldt vanochtend het ontslag van premier Riyad Farid Hijab, nog geen twee maanden nadat hij was benoemd. Maar een verklaring van de man in kwestie luidt dat hij is overgelopen. Het ontslag zou pas zijn gevallen nadat het regime van Bashar al-Assad in de gaten kreeg dat de premier zich heeft aangesloten bij de oppositie.

“Vandaag kondig ik mijn desertie aan uit het moordende en terroristische regime. Ik heb me gevoegd bij de revolutie van waardigheid en en vrijheid. Vanaf nu ben ik een soldaat in deze gezegende revolutie.” - verklaring via Al Jazeera.

Hijabs desertie zou al maanden in voorbereiding zijn in samenwerking met het Vrije Syrische Leger. Eerder liet Reuters al weten via een “officiële bron” in de Jordaanse hoofdstad Amman te hebben vernomen dat hij bij familie zou zitten. Hij zou de grens over zijn gesmokkeld en volgens een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger drie ministers hebben meegenomen.

De vroegere landbouwminister Hijab geldt als een loyaal lid van de Baath Partij van president Bashar al-Assad. Hij werd op 23 juni tot premier benoemd. Zijn ontslag werd ongeveer tegelijkertijd bekendgemaakt met het begin van een offensief van regeringstroepen tegen rebellen in Aleppo. Zij zitten volgens Reuters met een tekort aan munitie en zouden moeite hebben geen terrein te verliezen aan de regeringstroepen die hen aanhoudend belegeren.

Waarom hij is ontslagen, werd niet gezegd. Wel meldde de televisie dat hij voorlopig wordt vervangen door vicepremier Omar Ghalawanji. Enkele uren voor de mededeling werd de tweede verdieping van het gebouw waar de zender zich bevindt getroffen door een bomaanslag waardoor flinke schade werd aangericht en enkele licht gewonden vielen.

    • Jules Seegers