Premier Syrië loopt over naar de 'revolutie'

De Syrische premier, Riad Hijab, is met zijn gezin naar Jordanië gevlucht. Zijn vertrek is de zwaarste slag voor het regime van president Bashar al-Assad na de desertie vorige maand van brigade-generaal Manaf Tlass, een persoonlijke vriend van Assad.

Net als Tlass is Hijab sunniet. Hij behoort daarmee tot de meerderheid van de Syrische bevolking, maar tot een kleine minderheid binnen het overwegend alawitische regime. Volgens een verklaring van Hijab die werd voorgelezen op de zender Al-Jazeera in Qatar voegt hij zich bij de „revolutie” tegen het „terroristische regime”.

Hijabs vlucht werd vanmiddag door Jordaanse officiële bronnen bekendgemaakt. Vlak daarvoor hadden de officiële Syrische media zijn ontslag meegedeeld zonder een reden te noemen. De staatstelevisie meldde slechts dat zijn vicepremier, Omar Ghalawanji, hem voorlopig opvolgt.

Hijab was pas sinds juni premier, toen hij tot taak kreeg een nieuwe regering te vormen na de parlementsverkiezingen. Daarvoor was hij een jaar minister van Landbouw. Hij had een lange carrière binnen de regerende Ba’athpartij en werd beschouwd als een trouwe bondgenoot van het regime. Maar hij behoorde niet tot de kern van het bewind.

In de noordelijke miljoenenstad Aleppo probeerden rebellen stand te houden tegen de materiële overmacht van het regeringsleger. Volgens journalisten in de stad raken de relatief lichtbewapende rebellen door hun munitie heen na inmiddels twee weken van aanhoudende tank- en helikopterbeschietingen door het leger. Tanks beschoten vanochtend steegjes waar rebellen dekking zochten tegen een gevechtshelikopter die hen onder vuur nam.

Het Vrije Syrische Leger meldde gisteren dat het 48 Iraanse revolutionaire gardisten heeft opgepakt die op een verkenningsmissie in Damascus waren. Iran zegt dat het om shi’itische pelgrims gaat die bij het vliegveld zijn ontvoerd. Syrië is een bekende bestemming voor sh’itische pelgrims, maar het religieuze toerisme is door de oorlog aanzienlijk teruggelopen. (Reuters, AP, AFP)