PostNL heeft last van uitstel reorganisatie

Foto Hollandse Hoogte / C. Barton van Flymen

Het resultaat van PostNL heeft in het tweede kwartaal te lijden gehad van het uitstel van de reorganisatie. De nettowinst daalde met ruim dertien procent, ondanks een gestegen omzet, blijkt vandaag uit de kwartaalcijfers van het postbedrijf.

De winst daalde van 53 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar voor wat toen het postonderdeel van TNT was, naar 46 miljoen euro nu voor PostNL, meldt persdienst Novum. TNT is vorig jaar onder druk van aandeelhouders opgesplitst in TNT Express en PostNL.

De onderliggende winst daalde met zestig procent naar tien miljoen euro, waardoor de winstmarge daalde van 2,4 naar 1,0 procent. De omzet steeg met 1,6 procent naar 1,04 miljard euro.

De winst werd negatief beïnvloed door hogere kosten voor de reorganisatie van de postbezorging in Nederland. De sluiting van driehonderd bestelkantoren en de centralisatie naar negen locaties is in juli tot nader order uitgesteld, omdat de kwaliteit van de bezorging erdoor te wensen overliet. Voor het einde van het jaar wil PostNL hiervoor een definitieve oplossing. De extra kosten bedroegen in het tweede kwartaal zeven miljoen euro.

PostNL had ook last van dalende postvolumes en lagere prijzen. Daarnaast heeft het bedrijf geld opzijgezet voor het pensioenfonds. De pakketbezorging en de internationale tak van PostNL lieten daarentegen goede resultaten zien.