Petje af voor Hugo Chávez

De rivaal van president Hugo Chávez van Venezuela moet zijn pet voor hem afdoen. Henrique Capriles, de oppositiekandidaat bij de verkiezingen van 7 oktober, draagt vaak een pet met de kleuren van de nationale vlag. Dat is in strijd met de verkiezingsregels, zegt de kiesraad.

Capriles zei dat de klacht over zijn geel-blauw-rode honkbalpetje laat zien dat Chávez geen nieuwe ideeën heeft. „Iedere dag worden veertig Venezolanen vermoord en de regering maakt zich druk over mijn petje”, twitterde Capriles. Geweld is een belangrijk campagnethema van hem.

Chávez maakt ook gebruik van de driekleur. Hij belooft er meteen mee te stoppen als de kiesraad dat vraagt. De leden van de kiesraad zijn benoemd door het congres, dat gedomineerd wordt door Chavez’ partij.

Kiezers van de oppositie klaagden gisteren bij een test van de stemmachines. Zij vrezen dat digitale vingerafdrukken worden gekoppeld aan hun stem. Chávez en ook Capriles zeggen dat dit niet zal gebeuren.

Chávez, favoriet, krijgt steun uit Hollywood. Acteur Sean Penn ging mee op campagne en omhelsde Chávez, die al dertien jaar regeert. (AP)