Op je vijftiende een dolle stier bedwingen

United States Marine Cpl. Zach Briseno, front center, 25, from Fort Worth, Texas, is recognized before the start of the final round of the InVinci-Bull Youth Bull Riding World Finals on Saturday, Aug. 4, 2012, at the Taylor County Coliseum in Abilene, Texas. Briseno had both his legs amputated after sustaining injuries from a road-side bomb while serving in Fallujah, Iraq. (AP Photo/Abilene Reporter-News Tommy Metthe)

Zach Briseno mag dan geen benen meer hebben, hij was afgelopen zaterdag wel aanwezig bij de finale van het stierenrijden in het Texaanse Abilene. De 25-jarige marinekorporaal moest zijn benen laten amputeren nadat hij gewond raakte door een bermbom in het Iraakse Fallujah. Voor de finale begon werd hij geëerd.

De InVinci-Bull Youth Bull Riding (YBR) World Finals vonden zaterdag voor het tweede jaar op rij plaats in het Taylor County Coliseum en voldoet aan alle stereotypen: de jonge deelnemers moeten zo lang mogelijk op een dolle stier blijven zitten. Die mogen ze maar met één hand vasthouden.

„Ik vind de adrenalinestoot heerlijk”, zei de 15-jarige Austin Murphy tegen de lokale krant Abilene Reporter-News. Murphy doet al twee jaar aan stierenrijden, maar daarvoor deed hij al mee aan rodeowedstrijden. Daarbij moest hij met een lasso koeien vangen.

Murphy is bij lange na niet de jongste deelnemer. Al vanaf vier jaar mogen kinderen meedoen. Zij moeten proberen zo lang mogelijk op een schaap te blijven zitten. Hoe ouder de deelnemer - de maximum leeftijd is 19 - hoe gevaarlijker het rijdier, variërend van kalveren tot ossen en stieren.

Een jury beoordeelde de prestaties van de ruim driehonderd deelnemers. De winnaars moet de YBR-organisatie nog bekendmaken.