'Onverklaarbaar' optimisme bij beleggers

Kunnen de beurzen de stijgende lijn van eind vorige week vasthouden? De halfjaarcijfers laten tot nu toe een gemengd beeld zien.

De Europese beurzen moesten vanochtend weer even inkomen na de rally van eind vorige week. De AEX in Amsterdam daalde kort na opening tot 0,6 procent onder de slotkoers van vrijdag, maar stond rond het middaguur licht in de plus. Afgelopen vrijdag sloot de beurs nog op het hoogste niveau sinds maart (330,34 punten). Het bericht dat Spanje mogelijk een beroep zal doen op het Europese noodfonds EFSF stuwde toen de internationale aandelenmarkten op en drukte de rente op staatsobligaties omlaag.

Volgens ING, de bank die morgen met halfjaarcijfers komt, is het beleggersvertrouwen vorige maand fors gestegen. De beleggersbarometer van ING steeg in juli met 23 punten naar 92 punten. „Een opmerkelijke stijging die moeilijk te verklaren is”, zegt Bob Homan, hoofd investeringen bij ING, in een persbericht. Particuliere beleggers verwachten dat het nog vier tot zes jaar kan duren voordat de economie jaarlijks weer 2,5 procent zal groeien, volgens de maandelijkse peiling.

Zelf boekte ING in het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 705 miljoen euro. Mooi in vergelijking met het verlies van eind 2011, maar matig naast de 1.354 miljoen winst die de bank in het eerste kwartaal van vorig jaar boekte. Bestuursvoorzitter Jan Hommen wees toen naar „de volatiliteit (lees: paniek, red.) op de financiële markten”.

Een goede barometer voor de economie vormen traditioneel de cijfers in de zware industrie. Chemieconcern DSM komt morgen met de resultaten over het tweede kwartaal. Met 325 miljoen euro winst sprak het Heerlense bedrijf in mei nog van „robuuste eerstekwartaalresultaten”, ondanks een winstdaling van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Destijds waren de verwachtingen voor het tweede kwartaal „voorzichtig optimistisch”.

De aftrap van een week vol halfjaarcijfers kwam vanochtend van PostNL en verzekeraar Ageas. De winst van het postbedrijf in het tweede kwartaal daalde met ruim 13 procent naar 46 miljoen euro. Reden is het uitstel van de geplande reorganisatie waar de dienstverlening van Post NL te zeer onder leed (zie pagina 29). Verzekeraar Ageas, tot 2008 verbonden aan het voormalige Fortis, boekte een winst van 305 miljoen euro, vooral door de verkoop van nieuwe polissen. Vorig jaar leed het bedrijf in dezelfde periode nog een verlies van 59 miljoen.

Ook verzekeraar Aegon komt op donderdag met cijfers. In het eerste kwartaal boekte Aegon met 521 miljoen euro 59 procent meer winst dan in dezelfde periode een jaar geleden. De vermogensbeheerder profiteerde toen vooral van beleggingen in speculatieve hedgefondsen, private equity en derivaten. De verkoop van ziektekosten- en ongevallenverzekeringen steeg met 23 procent, dankzij groei in de VS waar Aegon al enige jaren de meeste winst boekt.

Twee Nederlandse vastgoedbeleggers, Corio en Nieuwe Steen Investments, presenteren deze week verder hun resultaten. Analisten verwachten dat de grootste van de twee, Corio, een bruto huuropbrengst van circa 119 miljoen heeft; dat zou 1 miljoen meer zijn dan in het eerste kwartaal en 6 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Corio, dat vooral in winkelcentra belegt, opereert in een lastige sector. Er is een overschot aan panden, de concurrentie van internetverkoop groeit en consumenten geven minder uit.

Cijfers over de uitzendbranche komen van het Zwitserse reus Adecco en de Nederlandse koepel ABU. De resultaten over het eerste half jaar heeft de Algemene Bond Uitzend-ondernemingen onlangs al gepubliceerd. Het totaal aantal uitzenduren daalde in 2012 tot nu toe met 3 procent, de totale omzet in de branche nam af met met 2 procent. Het aantal gewerkte uren nam met name af in de medische sector (14 procent).

De cijfers van bodemonderzoeker Fugro kunnen vrijdag op belangstelling rekenen. Fugro kwam vorige week in het nieuws na geruchten over een kritisch rapport van analistenbureau CFRA. Bestuursvoorzitter Steenbakker meldde dat met de boekhouding van Fugro niets mis was. Het CFRA maakte zich vooral zorgen over de „houdbaarheid van de inkomsten”, aldus het het Financieele Dagblad. Het aandeel Fugro, dat even in vrije val kwam, stond vanochtend bijna 2 procent in de plus.