Olieprijs stijgt door positieve cijfers VS

Aanleg van olie-installatie in Koeweit. Reuters meldt dat Koeweit een overschot op de begroting zal rapporteren van 47 miljard dollar door de hoge olieprijs. Foto Getty

De olieprijs is met een opmars bezig. Een vat ruwe Brent-olie is sinds 21 juni van dit jaar met ruim 20 procent gestegen tot 108 dollar vanochtend. De olieprijs is een maatstaaf voor de verwachte groei van de wereldeconomie.

Uit cijfers van de Amerikaanse beursautoriteiten blijkt dat hedgefondsen in juli fors hebben gespeculeerd op een stijging van de olieprijs. Na de stijging van de olieprijs – van 89 dollar in juni tot 105 dollar per vat eind juli – dachten handelaren dat de prijs had gepiekt. Volgens handelaren gingen beleggers ervan uit dat de olieprijs zou dalen. Om die reden begonnen hedgefondsen eind juli met het afbouwen van hun posities.

Afgelopen vrijdag gebeurde echter precies het omgekeerde. De olieprijs steeg vrijdagmiddag met ruim 5 procent tot ruim 108 dollar per vat toen bekend werd dat de werkgelegenheid in de VS in juli sterker is gegroeid dan verwacht. De stijging van de werkgelegenheid kan erop duiden dat de Amerikaanse economie sneller groeit dan eerder werd gedacht.

Vanochtend namen handelaren winst en daalde de olieprijs licht. Dat komt onder andere omdat de tropische storm Ernesto, die in de richting van de Golf van Mexico trekt, aan intensiteit lijkt af te nemen.

De Golf van Mexico is een van de belangrijkste productiegebieden in de VS. Uit cijfers blijkt dat bijna 30 procent van de Amerikaanse olieproductie uit de Golf van Mexico komt. Daarnaast ligt ruim 40 procent van de raffinagecapaciteit voor de Amerikaanse markt in het gebied.