Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nederlandse springruiters pakken zilver

De Nederlandse springruiters met de zilveren medailles. Foto AP / Markus Schreiber

De Nederlandse springruiters hebben vandaag zilver gewonnen in de landenwedstrijd. Marc Houtzager (Tamino), Maikel van der Vleuten (Verdi), Gerco Schröder (London) en Jur Vrieling (Bubalu) verloren in een barrage van Groot-Brittannië. Saudi-Arabië ging met de bronzen medaille aan de haal.

De formatie van bondscoach Rob Ehrens was op een gedeelde tweede plaats aan de laatste dag begonnen, maar zag de concurrenten bij bosjes afhaken. Vrieling kreeg weliswaar acht strafpunten, maar dat mocht als slechtste resultaat worden weggestreept. Van der Vleuten en Houtzager bleven vervolgens foutloos.

Toen Groot-Brittannië bij de laatste combinatie een springfout en een tijdstraf aan de broek kreeg, lonkte het goud voor Nederland. Het lukte Schröder echter niet om foutloos te blijven. Wel werd een barrage afgedwongen. Daarin deden fouten van Van der Vleuten (8) en Houtzager (4) Oranje de das om, waarna Peter Charles de klus namens de Britten kon klaren.

Bekijk de gouden kans van Gerco Schröder. Als hij foutloos had gereden had Nederland goud gepakt. In de barrage werd het zilver.

Tekening van Amalia

Naast het zilver was er ook een koninklijke tekening voor de ruiters, meldt onze correspondent Titia Ketelaar op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Naast medaille krijgen springruiters ook tekening van Amalia, prins Willem-Alexander op tribune #Londen2012
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Tekening Amalia voor springruiters http://t.co/DToqae02

In totaal tien medailles

De springruiters komen, op Vrieling na, ook nog individueel in actie. Daarvoor tellen de resultaten uit de landenwedstrijd mee. In totaal staat Nederland nu op drie gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles. Dinsdag komt daar het goud van Dorian van Rijsselberge nog bij. Eerder vandaag won ook de Nederlandse zeilster Marit Bouwmeester zilver.