Nederlander Martina tussen wereldtoppers

Churandy Martina is gisteravond als zesde geëindigd in de finale van de 100 meter sprint. De Nederlandse atleet liep een tijd van 9,94 seconden in het sterke deelnemersveld dat werd gedomineerd door drie Jamaicanen en drie Amerikanen.

Martina was in de eindstrijd minder snel dan in de halve finales. Daarin finishte hij achter Gatlin (9,82) als tweede in zijn serie, in een nieuw Nederlands record van 9,91 seconden.

De 28-jarige atleet, geboren en getogen op Curaçao, bereikte vier jaar geleden bij de Spelen van Peking ook de finale van het koningsnummer van de atletiek, waarin hij toen als vierde eindigde. Op de 200 meter leek hij in Peking zilver te behalen, maar werd hij gediskwalificeerd omdat hij een bocht had afgesneden. Martina kwam destijds nog uit voor de Nederlandse Antillen.

Dafne Schippers en Nadine Broersen zijn er op de zevenkamp niet in geslaagd de toptien te halen. Schippers werd elfde, Broersen twaalfde. De Britse Jessica Ennis behaalde het goud met een hoge score van 6.955 punten.

Robert Lathouwers bereikte vanmiddag via de series de halve finales van de 800 meter. Die worden morgenavond gelopen.