NASA’s Curiosity succesvol geland op Mars - had leven kunnen ontstaan?

Het eerste beeld dat Curiosity vanochtend stuurde vanaf Mars genomen met een camera bij een van de wielen. Foto Reuters / NASA

De Amerikaanse ruimteverkenner Curiosity is geland op Mars. Iets na half acht vanochtend begon het voertuig aan een missie van twee jaar waarin het onder meer op zoek gaat naar sporen van primitief leven in de vroege historie van de rode planeet.

Het was voor de Jet Propulsion Laboratory in Los Angeles nog behoorlijk spannend of Curiosity de landing op Mars wel zou doorstaan. NASA noemt het “mogelijk de meest complexe landing ooit” in de geschiedenis van robotruimtevaart. Zeven minuten lang duurde de duik in de atmosfeer van Mars, de Curiosity heeft de omvang van een kleine personenauto.

Het project met het voertuig kost 2,5 miljard dollar en is de eerste astrobiologische missie van NASA sinds het Viking-project in de jaren 70. De ruimtevaartorganisatie had een succesje nodig nadat het spaceshuttleprogramma werd stilgezet en budgetten moesten worden beperkt.

“Touchdown confirmed. We’re safe on Mars.” Ontlading bij de NASA engineers: