In beeld

NASA viert de geslaagde Curiosity-landing op Mars

De Amerikaanse ruimteverkenner Curiosity is succesvol geland op Mars. Iets na half acht vanochtend begon het voertuig aan een missie van twee jaar waarin het onder meer op zoek gaat naar sporen van primitief leven in de vroege historie van de rode planeet. NASA noemt het “mogelijk de meest complexe landing ooit” in de geschiedenis van robotruimtevaart. Het team van NASA reageerde uitgelaten nadat de eerste signalen binnenkwamen vanaf de planeet.
Dit plaatje is onderdeel van de tweede fotoserie die de Curiosity naar aarde heeft verstuurd. Hierop is een wiel van het toestel te zien op het oppervlak van Mars. De Curiosity heeft de omvang van een kleine personenauto.
Reuters / NASA
Peter Ilott vliegt collega's om de nek nadat er contact kon worden gelegd met de 2,5 miljard kostende rover. Zeven minuten lang duurde de duik in de atmosfeer van Mars.
AFP / Brian van der Brug
Een schotel van zeventig meter hoog en daarachter eentje van 34 meter hoog in Canberra zorgen ervoor dat de tocht van de Curiosity ook in Australië nauw gevolgd kan worden.
AFP / Mark Graham
Vanuit het NASA Mission Control Center volgen tientallen mensen de touchdown van de rover Curiosity ademloos. De komende twee jaar gaat deze onderzoeken of er sporen zijn die moeten laten zien of er leven mogelijk is geweest op de planeet.
Reuters/Andrew Burton
NASA-medewerkers reageren uitgelaten in het Mars Science Laboratory op de eerste signalen vanaf Mars.
AFP / NASA
In het Space and Rocket Center in Huntsville werd tijdens de landing een evenement georganiseerd alles live te kunnen volgen. Hier zijn enkele facebookende deelnemers te zien.
AP / Eric Schultz
Dit eerste plaatje vanaf Mars is genomen met een camera met een wijde 'fisheye'-lens. De camera bevond zich op de linker voorzijde van de rover Curiosity, en wordt nog beschermd tegen stof waardoor de beelden vrij onscherp zijn. Zoals de bedoeling was hebben de eerste plaatjes die vanaf Mars zijn verstuurd een relatief lage resolutie. Later deze week wordt er een mast ingezet door de ruimteverkenner waarop HD-camera's zijn bevestigd.
AP / NASA
Deze foto is genomen door de Mars rover Curiosity na de landing op Mars, en toont de schaduw van de ruimteverkenner.
AFP / NASA
In New York was de unieke landing op een groot scherm live en feestelijk te volgen vanaf Time Square.
Reuters / Andrew Burton
Ingenieur Peter Ilott viert samen met zijn NASA-collega's de gecompliceerde, maar geslaagde landing van de Rover, ini het NASA Mars Science Laboratory.
Reuters/Brian van der Brug
Deze illustratie laat zien hoe de ruimteverkenner Curiosity de zuidpool van Mars passeert.
Reuters / NASA