Na twee maanden moet het verliefde gekweel afnemen

Stel, je bent de enige vrijgezel in je vriendengroep. Het kan zijn dat je dat helemaal niets kan schelen (en terecht), het kan ook zijn dat het je frustreert. Deze spoedcursus is voor de laatste categorie mensen. Want hoe je het ook wendt of keert: de levensstijl van je vrienden is anders dan de jouwe, want zij moeten rekening houden met hun wederhelft. En dat overheerst vaak de gesprekken en uitgaansplannen. Het gevaar om – in meer of mindere mate – te verzanden in jaloezie ligt op de loer. Het is dan misschien verleidelijk om hatelijk te lachen als de relatie van een van je vrienden op knappen staat. Op die manier raak je nog veel verder verwijderd van je vrienden. Maar zo hoeft het niet te lopen.

1Als je jaloers bent, vraag je dan af waarom. Is het omdat je het vriendje van je vriendin zelf ook wel leuk vindt? Voel je je eenzaam zonder wederhelft? Of mis je de oude tijden, toen jullie nog met z’n allen uitgingen om mannen of vrouwen te versieren? Jaloezie kost hoe dan ook veel energie. Probeer die energie ergens anders in te stoppen. Ga die talencursus Spaans doen, of sluit je aan bij die handboogschietvereniging. Zo ontmoet je ook nog eens nieuwe mensen – en die hebben echt niet allemaal een relatie.

2Jaaa, nou weet je onderhand wel dat de vriend van je beste vriendin een geweldige kerel is. Kunnen we het ook nog ergens anders over hebben? Iemand die verliefd is, vindt het moeilijk om ergens anders over te praten, zeker in het begin van de relatie. De vuistregel: na twee maanden moet het gekweel afnemen, anders mag je er best wat van zeggen. Een subtiele opmerking („Goh, volgens mij weet ik onderhand alles over je vriend. Maar hoe gaat het nou met jóu?”) volstaat meestal. Werkt het niet? Stuur het gesprek dan gewoon een andere kant op. („Dus jouw vriend draagt witte boxershorts? Wat toevallig, mijn opa ook! Over mijn opa gesproken...”)

3Weet je nog, toen jullie allemaal single waren? Toen vlogen de pikante verhalen over flirts en ‘projectjes’ over de tafel. Dat is nu voorbij. Maar dat wil niet zeggen dat er geen sappige roddels meer zijn. Wil je meer weten over het seksleven van je vrienden? Vraag ze er gewoon naar. Stiekem willen ze namelijk dolgraag praten over hun ervaringen. Maar omdat ze jou met je lege bed niet voor het hoofd willen stoten, beginnen ze er uit zichzelf niet over. Je moet alleen niet gaan vissen naar problemen. Als die er zijn, komen je vrienden op den duur heus wel naar jou toe.

4Hoe meer jouw vrienden het over hun fan-tas-ti-sche relatie hebben, hoe meer je de neiging krijgt om jouw fan-tas-ti-sche single levensstijl onder hun neus te wrijven. Doen! Want dan merk je zelf ook weer hoe leuk die levensstijl eigenlijk is. En de beteuterde gezichten van je vrienden als jij wel het telefoonnummer van die knappe WNF-vrijwilliger mag vragen – en dat ook gewoon doet – zijn onbetaalbaar. Kijk wel uit dat je niet te ver gaat. De hele kroeg uitnodigen in je bed om te bewijzen dat jij het echt wel leuk hebt als single is te drastisch.

5En dan komt het, die ene avond waarop je vrienden met jou naar de film willen. Met jou... én hun vriendje of vriendinnetje erbij. Bevalt dat je niet? Dan zit er maar één ding op: spreek je uit. Zolang je vrienden niet weten dat jij je buitengesloten voelt, kunnen zij er geen rekening mee houden. Vinden ze dat je je aanstelt, en willen ze toch hun aanhang meenemen naar de bioscoop? Dan ga jij lekker thuis met een bak popcorn foute films kijken. Want het derde wiel aan de wagen zijn vindt niemand leuk.

6Bedenk dat alles overgaat. Er zijn twee mogelijkheden: of jij krijgt een relatie, en je kunt eindelijk meepraten met je vrienden. Of de relaties van je vrienden gaan uit. En dan staan jullie binnenkort weer met zijn allen in de stad, mannen of vrouwen te versieren.

    • Martine Huijbregts