Moslim Broederschap: Mossad zit achter aanslag Sinaï - Israël ontkent

Een Palestein zwaait met de Egyptische en Palesteinse vlag om zijn medeleven te uiten aan de slachtoffers van de aaslag van gisteren. Foto AP/Adel Hana

Israël wijst alle beschuldigingen fel af die de Egyptische Moslim Broederschap vanmiddag heeft geuit over de dodelijke aanslag die gisteravond plaatsvond in Sinaï, het grensgebied tussen Egypte en Israël. Volgens de Broederschap zit de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst, achter de aanslag, in een poging om de Egyptische president Mohammed Morsi te dwarsbomen.

‘Broederschap gelooft zelf niet in leugens

Israël laat vandaag weten dat het land op geen enkele manier betrokken is geweest bij de aanslag, waarbij zeker zestien politie-agenten om het leven kwamen. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Zelfs de persoon die dit beweert gelooft niet in de onzin die hij uitkraamt.”

Gemaskerde en gewapende lieden hebben gisterenavond de dodelijkste aanslag in tientallen jaren gepleegd bij de grensovergang bij Sinaï. De aanval werd uitgevoerd op een grenspost.

De Egyptische staatstelevisie meldde in eerste instantie dat de aanval het werk van islamitische opstandelingen was en beschuldigde daarna “islamitische militanten”, volgens Reuters was het Israël die met een luchtaanval een van de voertuigen van de daders verwoestte en vier van hen doodde.

‘Broederschap wil overeenkomst met Israël herzien’

Volgens de Broederschap probeerde de Mossad vorig jaar ook de opstand tegen de toenmalige president Mubarak af te breken, en is het nu “noodzakelijk om clausules te herzien”van de overeenkomst tussen Egypte en Israël.

‘Pijnlijke herinnering voor Israël’

In NRC Handelsblad schrijft de buitenlandredactie vandaag dat de aanslag de verhoudingen tussen Israël en de Hamas-regering in Gaza op scherp heeft gezet:

“De aanvallers zijn volgens Egypte en Israël islamitische militanten uit Gaza en de Sinaï. Op dergelijke incidenten volgt steevast Israëlische vergelding. [...] Hamas heeft onmiddellijk de grenspost tussen Egypte en Gaza gesloten, net als de tunnels waardoorheen behalve goederen ook over en weer wapens en militanten worden gesmokkeld. Hamas wil geen confrontatie met Israël, uit angst dat zijn regering door Israëlische aanvallen macht en populariteit verliest.

Voor Israël is de aanval een pijnlijke herinnering aan de penibele situatie aan zijn zuidgrens, nu door de burgeroorlog in Syrië ook onrust aan zijn noordgrens dreigt. Minister van Defensie Ehud Barak riep Egypte op ‘krachtiger te handelen om terreur in de Sinaï te voorkomen’.”

De Sinaï, verwaarloosd door de Egyptische regering, was al jaren een bolwerk van extremisten en criminelen, merendeels leden van bedoeïenenstammen. Sinds de val van president Hosni Mubarak, anderhalf jaar geleden, zijn chaos en wetteloosheid nog groter geworden. Het afgelopen jaar werd Israël driemaal aangevallen vanaf de grens met Egypte.

De nieuwe Egyptische president, Moslimbroeder Mohammed Morsi, beloofde gisteren dat leger en politie de controle over het gebied zullen herstellen. Maar wegens de demilitarisering van de Sinaï in het kader van de Israëlisch-Egyptische vrede is het leger er slechts beperkt aanwezig.

    • Annemarie Coevert