Kortkolom economie

Goede resultaten voor het oude Fortis

Amsterdam. - Ageas, het voormalige Fortis, heeft in het tweede kwartaal de winst en de verzekeringsinkomsten flink verhoogd. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde kwartaalcijfers. De groepswinst kwam uit in de zwarte cijfers op 305 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was er een verlies van 59 miljoen. Na aftrek van Griekse beleggingen van 150 miljoen euro verbeterde de winst ook nog, maar met slechts zestien procent. De winst van de verzekeringsactiviteiten van Ageas verdriedubbelde van 111 miljoen euro vorig jaar naar 303 miljoen afgelopen kwartaal. De verzekeraar is blij met de schikking met ABN AMRO. De verzekeraar krijgt vierhonderd miljoen euro overgemaakt „Hierdoor kunnen we ons nu toeleggen op de ontwikkeling van onze verzekeringsactiviteiten”, aldus topman Bart De Smet. (Novum)

IAG overweegt aandeel American Airlines

Amsterdam. - De eigenaar van Iberia en British Airways speelt met het idee om een aandeel te nemen in American Airlines. Dat zegt topman van de International Airline Group (IAG) Willie Walsh maandag in The Financial Times. Walsh zei dat IAG bereid is een aandeel te kopen, 'als we kunnen beredeneren dat er een toegevoegde strategische waarde mee kan worden behaald'. British Airways en American Airlines hebben al een joint venture op Noord-Atlantische vluchten. IAG maakte afgelopen vrijdag de kwartaalcijfers bekend. Door verlies bij de Spaanse dochter Iberia kwam het bedrijf in de rode cijfers terecht. IAG kondigde een reorganisatie aan bij Iberia, dat wordt ingekrompen en waarvan het netwerk wordt aangepast. "Onvermijdelijk zullen bij dat proces banen verdwijnen", zei Walsh toen. (Novum/AP)

Knight Capital vindt financier na crash

Rotterdam. - Knight Capital heeft een deal gesloten om het bedrijf te herfinancieren. Dat meldde Bloomberg maandagmorgen. De Amerikaanse beurshandelaar zal door middel van de verkoop van converteerbare obligaties 400 miljoen dollar ophalen. De convertibles vertegenwoordigen een belang van 70 tot 75 procent in het bedrijf. De financiers zijn de beurshandelaren Getco en Blackstone, en twee grote klanten van het bedrijf Stifel Nicolaus & Co. en TD Ameritrade. Door een softwareprobleem verloor Knight Capital vorige week woensdag 440 miljoen dollar op de beurs. Knight Capital voert tien procent van de aandelenhandel in de VS uit. Zonder de herfinanciering, menen beursanalisten, zou het bedrijf over de kop gaan. (Bloomberg)

Banksparen wordt steeds populairder

Amsterdam. - Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen jaren flink meer geld vastgezet op fiscaal voordelige bankspaarrekeningen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag stond het tegoed eind vorig jaar op elf miljard euro, een vervijfvoudiging ten opzichte van 2009. Eind 2010 stond het bankspaartegoed op zes miljard euro. Het aandeel bankspaartegoeden op het totale spaartegoed nam toe van minder dan een procent in 2009 naar 3,6 procent eind vorig jaar. Op dat moment stond er in totaal 306 miljard euro op spaarrekeningen.

Banksparen bestaat sinds 2008. Onder de regeling mag geld voor pensioenen en aflossingen van de woningschuld worden vastgezet op een speciale rekening. De rekeninghouders hoeven hierover minder belasting te betalen dan op normale spaarrekeningen. (Novum)