Kortkolom buitenland

Israël laat ministers niet tot Ramallah toe

Ramallah. Een bijeenkomst van de Niet-gebonden Beweging gewijd aan de Palestijnse kwestie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever is gisteren geannuleerd nadat Israël vier ministers van Buitenlandse Zaken de toegang tot het bezette gebied had geweigerd. Het ging om ministers van landen die geen banden hebben met Israël: Indonesië, Maleisië, Bangladesh en Cuba. Op de agenda stond het Palestijnse plan om de status van ‘staat die geen lid is’ van de VN aan te vragen. Algerije had zich afgemeld om geen problemen aan de grens met Israël te krijgen. Om in Ramallah te komen hebben buitenlandse bezoekers altijd toestemming van Israël nodig. (AFP)

China arresteert 2.000 makers nepmedicijnen

Peking. In China zijn bijna tweeduizend mensen gearresteerd in een landelijke actie tegen nagemaakte medicijnen. Volgens een overheidsverklaring gisteren werden er ook miljoenen nagemaakte pillen in beslag genomen. Het zou gaan om nepmedicijnen voor diabetes, huidaandoeningen en andere „ernstige ziekten”, waaronder kanker. De productie en verkoop van nagemaakte medicijnen is een groot probleem in China. In 2007 werd een hoge functionaris geëxecuteerd omdat hij geld had aangenomen in ruil voor de goedkeuring van een dodelijk nepmedicijn. (AP)

Rode Kruis schort werk in Libië op na aanval

Genève. Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft afgelopen weekeinde zijn werk in de Libische havenstad Misrata en in Benghazi tijdelijk stilgelegd nadat zijn kantoor in Misrata met granaten en raketten was beschoten. Eerder was al zijn bureau in Benghazi beschoten. In deze hoofdstad van Oost-Libië werden een week geleden 7 Iraanse hulpwerkers van de Rode Halve Maan, de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis, ontvoerd. (Reuters)

Extreem-rechts wil internationalisering

Stockholm. Een aantal Europese en Amerikaanse extreemrechtse anti-moslimorganisaties hebben zaterdag in Stockholm een gezamenlijke demonstratie georganiseerd. Aanvoerder van de internationale samenwerking is de English Defence League (EDL). De opkomst was, net als op een vergelijkbare bijeenkomst in maart in Kopenhagen, bescheiden, rond de tweehonderd man. In Stockholm waren ook Amerikaanse anti-jihadisten aanwezig. (Reuters)

Zambiaanse kompels doden Chinese baas

Lusaka. Zambiaanse kompels hebben zaterdag een Chinese manager gedood tijdens een rel bij een kolenmijn. De mijnwerkers staakten uit protest tegen het uitstel van de invoering van een nieuw minimumloon. Er zijn al langer spanningen tussen de Chinese eigenaren en de Zambiaanse kompels. Twee jaar geleden schoten Chinese managers dertien mijnwerkers neer tijdens een protest over lonen. De populistische president Sata werd vorig jaar verkozen na een anti-Chinese campagne. (BBC, AFP)

Italianen minder op vakantie door crisis

Rome. Zes van de tien Italianen gaan deze zomer niet op vakantie, en van de thuisblijvers zegt de helft dat dit door de crisis komt. Dat blijft uit cijfers van de Italiaanse Associatie van hoteliers. De voorzitter hiervan zei: „We hebben nog nooit zo’n sterke daling gezien sinds we statistische studies doen. Nadat de crisis de de armsten heeft geraakt, slaat zij nu toe in de middenklasse.” Meer dan driekwart van de Italiaanse vakantiegangers blijft in eigen land. (AFP)