Kortkolom binnenland

Enige Nederlandse koraalsoort lijkt terug

Rotterdam. Het enige koraal dat in de Nederlandse kustwateren voorkomt lijkt terug te zijn. Vorig jaar was de koraalsoort Dodemansduim volgens stichting Anemoon zo goed als uitgestorven, maar nu staat er in de Oosterschelde veel meer koraal dan in 1994 het geval was. Sinds 1994 was voortdurend sprake van een afname. Toen was de kans het koraal bij een duik in de Oosterschelde aan te treffen nog ongeveer 20 procent. In 2010 was dit volgens Anemoon gedaald tot vrijwel nul. In de tweede helft van vorig jaar begon een volgens de stichting „bijna wonderbaarlijke” terugkomst. Het koraal komt aan de noordwestelijke Atlantische kust van Europa veel voor. (Novum)

Haarlemse laserkliniek dicht op last inspectie

Haarlem. De Haarlemse privékliniek Laser Surgery moet met onmiddellijke ingang alle activiteiten stopzetten. De kwaliteit en veiligheid van de zorg in de kliniek zijn op belangrijke punten onder de maat, oordeelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zo werden onder andere richtlijnen voor desinfecteren onvoldoende nageleefd en werden er operaties uitgevoerd zonder dat de risico’s duidelijk waren. (Novum)

Verdacht pakketje bij R’dam CS loos alarm

Rotterdam. Achter het Centraal Station in Rotterdam werd vanochtend een verdacht pakketje onder een auto gevonden. De politie zette een spoor af en ontruimde enkele huizen in de omgeving. Het pakketje bleek ongevaarlijk. Het zou gaan om een vuilniszak met daarin de inhoud van een kattebak. (Novum)