Koffie verkeerd

Minder dan een maand na de officiële beursnotering verwikkeld zijn in een boekhoudschandaal. Dat is een afgang. DE Master Blenders 1753, zoals de Nederlandse producent van onder meer Douwe Egberts-koffie en -thee tegenwoordig heet, is onderwerp van mogelijk onderzoek en schadeclaims wegens de beursgang van begin juli.

DE moest vorige week een winstwaarschuwing geven naar aanleiding van het geknoei in de boekhouding. Eerder verstrekte cijfers, die door accountants waren goedgekeurd, zijn nu ingetrokken. Bij het grote dochterbedrijf in Brazilië zijn de zaken duidelijk uit de hand gelopen: boekhoudfraude, directiewisseling en overspannen verwachtingen.

Op 9 juli was de slag op de beursgong door president-commissaris Jan Bennink een podium voor het ‘Oranje-gevoel’. Eindelijk weer eens een oer-Nederlands bedrijf (Joure, 1753) op Beursplein 5.

Demissionair premier en lijsttrekker Mark Rutte (VVD) stond er bij om het vaderlandse ondernemerschap te vieren. En dan nu dit.

Boekhoudschandalen roepen steevast drie vragen op: wat ontbrak in de interne financiële en administratieve rapportage, waarom is dat niet ontdekt en wat doet de onderneming eraan? Bij DE komt daar nog een vraag bij: waarom heeft het legertje adviseurs, experts en controleurs dat bij een beursgang betrokken is deze gaten en beoordelingsfouten niet ontdekt?

De regels zijn juist bij beursdebuten drastisch verzwaard. In Nederland was het beleggersdebacle rondom internetbedrijf World Online (2000) de aanleiding. Dat was een internationale actie, aangevoerd door Amerikaanse wetgevers en toezichthouders. Het is des te schokkender dat DE Master Blenders tot voor kort een dochter was van juist een grote Amerikaanse onderneming, die Sara Lee heette en sinds de afsplitsing van DE is herdoopt in de Hillshire Brands.

Zeker bij een beursdebuut, als een onderneming zoals DE voor het eerst om het vertrouwen én het geld van beleggers vraagt, moeten de potentiële financiers ervan op aan kunnen dat de cijfers kloppen.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft terecht om tekst en uitleg gevraagd. DE Master Blenders zal zijn beleggers prompt moeten informeren over de oorzaken van het falen. Vertrouwensherstel kan niet zonder vorm van compensatie van beleggers. Om te beginnen past het directie en commissarissen dat zij hun aandelenbeloning vanwege de succesvolle afsplitsing van Sara Lee teruggeven.