Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: Carice van Houten in bloederige videoclip Antony & the Johnsons

Zojuist ging ‘ie in première: de videoclip van de single Cut the World van Antony & The Johnsons met actrice Carice van Houten in een bloederige hoofdrol. Daarnaast spelen ook acteur Willem Dafoe en artieste Marina Abramovic mee.

Carice van Houten in de videoclip van Antony & The Johnsons nummer Cut the World.

Zojuist ging ‘ie in première: de videoclip van de single Cut the World van Antony & The Johnsons met actrice Carice van Houten in een bloederige hoofdrol. Daarnaast spelen ook acteur Willem Dafoe en artieste Marina Abramovic mee.

Cut the World is het titelnummer van het nieuwe live-album van Antony & The Johnsons dat officieel morgen verschijnt. Het nummer was oorspronkelijk geschreven voor de theatervoorstelling The Life and Death of Marina Abramović, die eerder dit jaar werd opgevoerd tijdens het Holland Festival. In dit stuk zong de Britse zanger Antony meerdere nummers en Willem Dafoe vervulde de rol van verteller.

De acteur speelt nu dus ook samen met Carice van Houten een rol in de videoclip van Cut the World, die geregisseerd is door NABIL (bekend van video’s van onder meer Kanye West, Bon Iver en Frank Ocean) en is opgenomen in Amsterdam.

Bekijk hieronder de prachtige (maar bloederige) videoclip waarin Carice van Houten de keel van Willem Dafoe doorsnijdt:

Live-uitvoeringen van nummers vorige albums

De single Cut the World is het enige nieuwe nummer op het nieuwe Antony-album dat verder live-uitvoeringen bevat van de vier vorige albums. De opnames dateren van concerten van Antony & The Johnsons op 2 en 3 september 2011 in Kopenhagen.

Antony & The Johnsons braken in 2005 voor het grote publiek door met het album I’m a bird now, beloond met de prestigieuze Mercury-prijs. Het album eindige ook op nummer één van de OOR-jaarlijst van Nederlandse popcritici.

Popjournalist Jacob Haagsma schreef destijds in NRC over dit album:

Antony beschikt over een zuivere, licht vibrerende kopstem, waarbij we onmiddellijk `Klaus Nomi!’ uitroepen, maar hij kan evengoed klinken als een zwarte zangeres met decennia ervaring en ellende achter zich. Zo meandert die opmerkelijke stem over elegante, ademende en van gestileerde melancholie druipende instrumentaties, waarin piano en strijkers de juiste, sterk gerijpte tonen treffen. Maar net voor de camp-o-meter vervaarlijk uit lijkt te slaan zijn er weer blazersaccenten die een gespierd soul-geluid suggereren.

Beluister het nieuwe live-album van Antony & The Johnsons hieronder via Spotify:

Op muzieksite Pitchfork staat al een recensie over dit album.