Kameraad Porsche, clown en ‘echt mens’

Hij was geliefd bij kiezers, maar premier Di Rupo wilde af van socialisten als Michel Daerden. Een dronken rede op youtube maakte hem bekend.

Michel Daerden, in mei. Foto AFP

De Luikse socialist Michel Daerden (62) verscheen soms dronken op televisie of in het parlement, hij werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik en had de bijnaam ‘Kameraad Porsche’, omdat hij een tijdje in een Porsche reed. Toch was in Franstalig België geen andere politicus zo geliefd als hij – Luikenaren noemden hem ‘papa’ en bij de regionale verkiezingen van 2009 haalde hij verreweg de meeste voorkeurstemmen: Daerden had er ruim 20.000 méér dan Elio Di Rupo, leider van de Parti Socialiste en nu premier van België.

Daerden, die tot eind vorig jaar minister van Pensioenen was in de regering van Yves Leterme, overleed gisteren in een ziekenhuis in Frankrijk. Na twee hartaanvallen tijdens zijn vakantie had hij daar twee weken in coma gelegen.

„Hij houdt van drank en van vrouwen”, zei een inwoonster van Ans, de Luikse gemeente waar Daerden bijna twintig jaar burgemeester was, in 2009 in deze krant. „Hij is een echt mens, met een hart.”

Zijn dood is groot nieuws in Wallonië én in Vlaanderen, waar hij vaak een ‘clown’ werd genoemd. De krant Le Soir had als kop dat ‘le grand cœur’, het grote hart van Daerden, ermee was opgehouden, De Standaard kwam met: ‘Tout le monde aimait Papa’ – iedereen hield van ‘papa’.

Daerden hielp mensen aan een baan of een huis, hij kwam op elk straatfeest. „Michel Daerden had de zeldzame capaciteit om de politiek te overstijgen en mensen recht in het hart te raken”, zei Di Rupo gisteren.

Maar door zijn cliëntelisme en de voortdurende geruchten over corruptie stond Daarden ook symbool voor het soort Franstalige socialist waar Di Rupo al heel lang van af wil.

Na de verkiezingen van 2009 kon Di Rupo niet om hem heen, maar de Franstalige Groenen wilden Daerden niet in de Waalse regering hebben. Daerden, econoom, werd minister van Pensioenen in de federale regering – hij zou die benoeming vooral te danken hebben aan zijn dossierkennis en rekentalent. De Belgische vicepremier Johan Vande Lanotte noemde vanochtend dat talent, maar had het ook over Daerdens drankprobleem. „Zeker in zijn positie van minister kon hij zich dat eigenlijk niet permitteren.”

Het filmpje op youtube waarin Daerden stomdronken reageert op zijn overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 werd anderhalf miljoen keer bekeken. Daerden had in 2010 ook een optreden in de senaat waarbij iedereen dacht dat hij dronken was. Het maakte hem niet minder populair: zelfs als lijstduwer haalde hij bij de verkiezingen van 2010 zo’n 70.000 stemmen.

De lokale partijafdeling zette hem vorig jaar af als burgemeester. Hij werd ook geen minister in de regering van Di Rupo. Maar zelf dacht hij niet dat zijn carrière voorbij was. Hij verhuisde naar de gemeente Saint-Nicolas om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Kort voor zijn dood kwam nog het bericht dat Daerden burgemeesterskandidaat zou blijven, al was hij in coma. Maar Daerden kreeg een longinfectie. Een noodingreep afgelopen zaterdag hielp niet meer.

    • Petra de Koning