Ik dacht niet: oh god, hoe zit het bij ons

Muziekfestival Lowlands heeft een abonnement op een meteorologische dienst: elk half uur komt er informatie.

Het grote muziek- en theaterfestival Lowlands (17, 18, 19 augustus) is in aantocht. Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg is begonnen aan de opbouw van het festivalterrein in Biddinghuizen (Flevoland) voor 55.000 bezoekers. „Sinds het drama van Pukkelpop vorig jaar wordt nog intensiever nagedacht over veiligheid bij noodweer”, zegt Van Eerdenburg. „De belangrijkste vragen die je als festivalorganisator stelt, zijn: ‘Wat kunnen de tenten aan, wanneer ga je ontruimen, of halen we juist mensen de tent in’.”

Naast Dicky Woodstock in Overijssel is dit weekend na een stormwaarschuwing het grote rockfestival Lollapalooza in Chicago tijdelijk geëvacueerd. Hoe kwetsbaar is een festival op open terrein?

„Ik voel niet opeens extra angst dat we zo kwetsbaar zijn met z’n allen. Dit soort spelingen van de natuur drukken je nog eens met de neus op het feit dat je je zaken goed geregeld moet hebben. Ik ben er zeker van dat we het goed aanpakken, maar dat betekent níet dat er niets kan gebeuren. We staan op een open terrein. En 100 procent veiligheid bestaat niet – dat moeten we accepteren. Lowlands beknibbelt nergens op: we hebben de best mogelijke spullen, zéker niet de goedkoopste, die goed worden goed onderhouden.”

Hoe beziet u het instorten van een tent op het Dicky Woodstock Popfestival?

„Ik heb de filmpjes van de instortende tent gezien. Betreurenswaardig. Het is mij verder niet bekend om wat voor soort tent het daar ging, wat de staat ervan was. Deze kwam van een bekende leverancier, maar uit een ander circuit dan het onze. Ik heb geen moment gedacht: oh god, hoe zit het bij ons? Wij nemen de tentopbouw, de veiligheid van ons terrein altijd heel serieus. Misschien gaan we daar nog wel verder in dan van ons geëist wordt. Met 55.000 mensen bij elkaar mág dit gewoon geen issue zijn.”

Wat voor soort podiumtenten staan er op Lowlands?

„Het zijn tenten die we al twintig jaar gebruiken: de zwaarst uitgevoerde constructies, het beste materiaal. Het zijn zes grote podiumtenten van een dik soort vinyl en twee loodsen van golfplaten en staal. Alle tentconstructies zijn geaard. In de bouwboeken staan de gemiddelden als het gaat om windsnelheden. Dat gaat met marges: bij windkracht acht mogen nog zoveel mensen zo lang in de tent blijven.”

Hoe volgt u de weersvoorspellingen?

„Wij hebben een abonnement op een meteorologische dienst die ons elk half uur gedetailleerd informeert. Er komt een wolk aan, hoe zal die gaan over het terrein? We weten ver van tevoren hoe het weer eruit gaat zien. Dan nog vallen valwinden en kracht-erupties, waarbij het storm-oog toen net over Pukkelpop ging, haast niet te voorspellen.”

Hoe waarborgt u verder de veiligheid op Lowlands?

„Een speciale werkgroep denkt na over rampen. De richtlijnen staan beschreven in dikke scenarioboeken. De gemeente Biddinghuizen heeft een rampenplan. Ik wil nu niet ingaan op alle mogelijke problemen, maar er is precies uitgedacht wanneer we het terrein moeten ontruimen, mensen terug naar hun tenten en hun auto’s moeten sturen.”

Wat is uw ideale Lowlandsweer?

„Niet te warm en niet te koud. Geen regen en overwegend zon. Het is ideaal in het gras te liggen met 22 graden en een zacht briesje. En hopelijk krijgen we mooie oranje avondluchten.”

    • Amanda Kuyper