Iedereen blij met Aziatische overname Heineken

None

De jongste overname door Heineken kan tot naschokken leiden in de Zuidoost-Aziatische financiële wereld. De Nederlandse bierbrouwer betaalt zijn partner Fraser & Neave 6 miljard dollar, ofwel maar liefst 17 maal de winst vóór rente en belastingen, voor de zeggenschap over Asia Pacific Breweries (APB). Heineken had weinig keus, omdat het concern APB – de hoeksteen van zijn Aziatische strategie – niet uit zijn handen mocht laten glippen. Dit alles vormt waarschijnlijk de opmaat voor de volgende act van Fraser & Neave – een opsplitsing van de rest van het conglomeraat.

Heineken kon het zich niet veroorloven APB te verliezen. Doordat de concurrentie (met name SABMiller en AB InBev) zich op agressieve wijze toegang had verschaft tot de Chinese markt, qua volume de grootste ter wereld, werden de ambities van de Nederlandse brouwer gedwarsboomd. De groei van Heineken in Azië was afhankelijk van APB, waarvan de omzet de afgelopen tien jaar met ruim 10 procent per jaar is gegroeid. Maar een paar plaatselijke concurrenten wisten de plannen van Heineken bijna te verijdelen. Het Japanse Kirin had al eerder een deel van Fraser & Neave overgenomen. Toen de familie van de Thaise biermagnaat Charoen Sirivadhanabhakdi een paar weken geleden aandelen kocht in Fraser & Neave, moest Heineken wel in actie komen.

De transactie heeft iedereen iets te bieden. Heineken houdt misschien een rendement van nog geen 5 procent over op zijn investering, maar krijgt de volledige zeggenschap over APB in handen na bijna een eeuw met Fraser & Neave verbonden te zijn geweest. De aandeelhouders van Fraser & Neave hebben ook niets te klagen. Hoewel sommigen misschien hadden gehoopt op een biedingsstrijd tussen de Thai en de Nederlanders, heeft het belang van 42 procent van Heineken in APB het voor anderen vrijwel onmogelijk gemaakt een tegenbod uit te brengen. En op een waardering die ongeveer 40 procent hoger lag dan het doorsneegemiddelde voor een brouwer, op basis van recente transacties die door zakenbank UBS zijn verzameld, was het voor Fraser & Neave lastig een hogere prijs te bedingen. Ook de Thai boeken nu snel een leuk rendement op hun belegging.

Bovendien kunnen de aandeelhouders van Fraser & Neave de komende maanden nog meer profijt trekken van de recente ontwikkelingen. De raad van commissarissen heeft zakenbank Goldman Sachs om advies gevraagd. Volgens een analyse van Breaking Views zijn de delen van het conglomeraat, inclusief een drankenbedrijf, waarop Kirin en Coca-Cola misschien het oog hebben laten vallen, en een grote vastgoedportefeuille, ongeveer 9,50 Singaporese dollar waard, na verrekening van Heinekens overname van APB. Dat is een premie van ruim 15 procent ten opzichte van de huidige marktwaarde. Het afstoten door Fraser & Neave van APB toont de voordelen aan van het opsplitsen van conglomeraten.

Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran