Hoorspel over een oude dame

Mevrouw Nederland ontdekt het spelletje Wordfeud op haar mobiel.

De avonturen van Mevrouw Nederland (onderdeel Familie Nederland) Radio 5, 18.55 uur - 19.00 uur

De rustige stem van verteller Bert Kommerij voert de luisteraar binnen in de wereld van Mevrouw Nederland. Ze speelt een spelletje Wordfeud op haar nieuwe mobiele telefoon, die ze van haar in het buitenland wonende zoon heeft gekregen. Als ene ‘Boy’ haar uitnodigt om te spelen, denkt Mevrouw Nederland dat hij haar zoon is. Ten onrechte, blijkt later.

Een onvermijdelijke associatie bij dit hoorspel: de achterbank, jaren geleden, ergens tussen thuis en de vakantiebestemming. Ik luisterde naar Lekturama Luistersprookjes, waar De avonturen van Mevrouw Nederland verrassend veel op lijkt. De sprookjes waren ingesproken op rode cassettebandjes.

De cassettebandjes zijn niet meer te beluisteren: geen enkel audio-apparaat heeft nog een cassettespeler. Mevrouw Nederland zou het waarschijnlijk lastig vinden om zich aan te passen aan dergelijke veranderingen, net zoals ze moeite heeft met het gebruik van haar ingewikkelde telefoon. De luisteraar volgt Mevrouw Nederland in haar pogingen om het te leren, en haar paniek als blijkt dat ze haar nummer heeft gegeven aan de wildvreemde Boy.

Het is knap dat een hoorspel op Radio 5 iemand weet te boeien die niet eens zoveel jaren geleden naar sprookjes luisterde op de achterbank. Het ‘Wordfeuddrama’ van de NTR luistert als een modern sprookje over verandering en verlangen.

    • Marcella Veldthuis