Hockeyers voor zevende keer op rij in halve finale

De Nederlandse mannenhockeyploeg heeft gisteren met een 3-1 overwinning op olympisch en Europees kampioen Duitsland de laatste vier van het olympische hockeytoernooi bereikt. Nederland staat daarmee voor de zevende keer op rij in de halve finales van de Spelen. De ploeg van Paul van Ass kan groepswinst in poule B bijna niet meer ontgaan, maar daarmee is nog niet gezegd dat Nederland Australië ontloopt in de halve finale.

De hockeyers kwamen vroeg op achterstand toen de Duitse sterspeler Cristopher Zeller een stafcorner benutte. Bob de Voogd maakte in de veertiende minuut gelijk, waarna Nederland het initiatief nam. Vlak na rust rondde Teun de Nooijer een fraaie aanval door het midden af en verzilverde Mink van der Weerden zijn vierde strafcorner (vijf goals in totaal) van het toernooi. Keeper Jaap Stockmann verrichtte in de slotfase nog enkele knappe reddingen.

In de EK-finale in Mönchengladbach overklaste thuisland Duitsland vorig jaar het Nederlands elftal nog, maar van een dergelijk krachtsverschil was nu geen sprake. Duitsland hoefde niet voluit te gaan, want beide ploegen hadden genoeg aan een gelijkspel om de laatste vier te bereiken en ook na de nederlaag heeft Duitsland de halve finales nog binnen handbereik. Nederland is morgen met een zege of gelijkspel tegen Zuid-Korea zeker groepswinnaar.

Nederland had gehoopt als sterkste in poule B angstgegner Australië te ontlopen in de halve finales, maar dat is nog niet zeker. De favoriet voor de olympische titel verspeelde gisteren een 3-0 voorsprong tegen Groot-Brittannië (3-3) en gaat met het gastland aan kop in poule A. Morgenochtend speelt Australië tegen Pakistan en de Britten kunnen tegen Spanje hun halve finaleplaats veiligstellen.

Zaterdag plaatste de Nederlandse vrouwenploeg zich voor de halve finales. Het team van coach Max Caldas versloeg Zuid-Korea met 3-2 en heeft net als de mannen alle vier duels gewonnen. Vanavond strijden de Nederlandse vrouwen met Groot-Brittannië om groepswinst in poule A. In poule B gaat de strijd om twee plaatsen in de halve eindstrijd nog tussen drie teams: Nieuw-Zeeland, Argentinië en Australië. De laatste twee spelen vanavond tegen elkaar.