Hockeyers na vierde zege zeker van halve finales

Nederland was te sterk voor Duitsland en kan groepswinnaar worden.

Rotterdam. De Nederlands hockeyers hebben gisteren met een 3-1 overwinning op olympisch en Europees kampioen Duitsland de laatste vier van het olympische hockeytoernooi bereikt. Nederland staat voor de zevende keer op rij in de halve finales van de Olympische Spelen.

De hockeyers kwamen vroeg op achterstand toen de Duitse sterspeler Cristopher Zeller een stafcorner benutte. Bob de Voogd maakte in de veertiende minuut gelijk, waarna Nederland het initiatief nam. Vlak na rust rondde Teun de Nooijer een fraaie aanval door het midden af en verzilverde Mink van der Weerden zijn vierde strafcorner (vijf goals in totaal) van het toernooi. Keeper Jaap Stockmann verrichtte in de slotfase nog enkele knappe reddingen.

In de finale van het EK in Mönchengladbach vorig jaar overklaste Duitsland Nederland nog op alle fronten, maar van dat krachtsverschil was gisteren weinig te zien. Duitsland hoefde weliswaar niet voluit te gaan, want beide ploegen hadden genoeg aan een gelijkspel om de laatste vier te bereiken en ook na de nederlaag heeft Duitsland de halve finales nog binnen handbereik. Nederland kan morgen bij een zege of gelijkspel tegen Zuid-Korea groepswinnaar worden. Daarmee kan Nederland het favoriete Australië, dat met 3-3 gelijkspeelde tegen Groot-Brittannië, eventueel ontlopen in de halve finale.

Zaterdag plaatsen de hockeysters zich al voor de halve finales. De ploeg van coach Max Caldas versloeg Zuid-Korea (3-2) en heeft net als de mannen alle vier duels gewonnen. Vandaag strijdt Nederland met Groot-Brittannië om de groepswinst. NRC