Hockeydames verslaan Groot-Brittannië - als groepswinnaar naar halve finale

Kitty van Male viert haar winnende goal met Margot van Geffen. Het is de vijfde wedstrijd op een rij die de hockeydames dit toernooi winnen. Foto Reuters / Sergio Moraes Kitty van Male viert haar winnende goal met Margot van Geffen. Het is de vijfde wedstrijd op een rij die de hockeydames dit toernooi winnen. Foto Reuters / Sergio Moraes

De Nederlandse hockeydames hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de halve finale. De ploeg van Max Caldas versloeg Groot-Brittannië met 2-1 door doelpunten van Naomi van As en Kitty van Male. Het is de vijfde wedstrijd op een rij die Nederland wint tijdens deze Olympische Spelen. Het team was al zeker van een plek in de halve finale.

De wedstrijd van vanavond begon goed voor Groot-Brittannië. Sophie Polkamp kreeg de bal hard tegen haar been gespeeld, wat resulteerde in een strafcorner. Crista Cullen schoof de bal daarop strak in de hoek. De ploegen gingen met een 1-0 stand de kleedkamer in.

Nederland kwam op zijn beurt ook via strafcorner tot een doelpunt. Maartje Paumen pushte de bal naar de naast het doel staande Naomi van As, die de bal er simpel in wist te tikken.

Nog geen tien minuten later zorgde Kitty van Male voor een Nederlandse voorsprong. Kelly Jonker schoot van binnen de cirkel, waarop de bal er leek in te gaan. Van Male zette er voor de zekerheid toch haar stick tegen aan en kwam zo op het scorebord te staan. De overwinning kwam daarna niet meer in gevaar.

Bekijk hieronder een samenvatting van Nederland - Groot-Brittannië:

Nederland komt in de halve finale van woensdag Nieuw-Zeeland tegen. De kiwi’s werden tweede in poule A. Die werd gewonnen door Argentinië dat vanavond met 0-0 gelijkspeelde tegen Australië.

Nederland speelt woensdag om 16.30 uur tegen Nieuw-Zeeland. Argentinië en Groot-Brittannië nemen het diezelfde dag om 21.00 uur tegen elkaar op.

    • Lex Boon