Het grote probleem bij noodweer is communicatie

Vijftien mensen raakten gewond toen afgelopen zaterdag een grote tent op het Dicky Woodstock Popfestival in het Overijsselse Steenwijkerwold instortte. Festivals en noodweer, het is een gevaarlijke combinatie die steeds vaker lijkt voor te komen. Moeten we ons zorgen maken?

1Wat is er afgelopen weekend precies gebeurd?

Volgens een woordvoerder van de politie waaide de tent, waarin zo’n 150 mensen aanwezig waren, om door het noodweer. Dertien mensen moesten naar het ziekenhuis, een van hen raakte zwaargewond. Elf van de gewonden hebben het ziekenhuis alweer verlaten. De politie heeft laten weten geen onderzoek in te stellen.

Volgens woordvoerder Jan van Ek van de gemeente Steenwijkerland was de tent wel gecontroleerd op brandveiligheid, maar niet op constructie. „Dat achtte de brandpreventist niet aan de orde.” Zo’n keuring is in Nederland niet verplicht, zegt Hans Glaudemans van De Markies, een bedrijf dat festivaltenten ontwerpt en verhuurt. Twee jaar geleden vloog een van zijn tenten op Zwarte Cross de lucht in door een windhoos.

Organisator Henk Kranendonk liet in een persconferentie weten te hebben voldaan aan het advies van het verhuurbedrijf van de tent, Aalster Tentenbedrijf Van der Werff BV, om de toegangen van de tent open te laten bij noodweer. Het verhuurbedrijf wilde geen commentaar geven.

2Festivaltenten die instorten, gebeurt dat vaker?

Er zijn geen cijfers bekend, maar de laatste tijd halen ongelukken door noodweer op festivals opvallend vaak het nieuws. Zo kwamen vorig jaar vijf mensen om toen ze op het Belgische Pukkelpop in een tent schuilden voor hevig onweer. Bij het Servische Exit Festival overleed in 2008 een vrouw toen er een boomtak op haar tent viel. En in de VS waaide vorig jaar het podium omver op Indiana State Fair. Daarbij vielen vijf doden.

3Wat als er noodweer uitbreekt op het festivalterrein?

Een tent moet stevig genoeg zijn om tot windkracht 8 te blijven staan, zegt Glaudemans. „Als er noodweer is voorspeld, moet het festivalterrein ontruimd worden.” Dat had in Steenwijkerwold ook moeten gebeuren, meldde RTV Oost.

Maar als het noodweer je overvalt, zoals dit weekend, ga dan niet in een tent schuilen. „De tent kan door de wind instorten. Dan kun je vast komen te zitten onder het zeil.”

Het grote probleem is vaak de communicatie tijdens een festival, zegt Lowlandspersvoorlichter Bente Bollman. „We hebben allerlei scenario’s bij noodweer. Instructies daarvoor verspreiden we via schermen en onze app.” Ook kan personeel op de podia instructies omroepen.

4Moeten we ons nu zorgen maken?

Binnenkort komt er een Europese richtlijn, en dan worden ook in Nederland festivaltenten gekeurd voordat ze mogen worden opgesteld. Op Lowlands worden alle tenten gekeurd door de gemeente, zegt voorlichter Bollman. „Maar het is niet mogelijk om alle ongelukken te voorkomen.”

    • Martine Huijbregts