Helpt gember tegen misselijkheid in de auto?

In de vakantie doen hardnekkige zomerfabels de ronde. Zoals de volkswijsheid dat gember helpt tegen wagenziekte. Waar of mythe, vroeg de redactie van nrc.next zich af.

„Als je erin gelooft, dan werkt het. Maar voor veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn geen bewijzen”, aldus medisch fysicus Jelte Bos.

Erg in trek zijn nu de zogenaamde ‘acupressuurbandjes’. Een knopje in een polsbandje oefent constant zachte druk uit op het zogenoemde Nei Guan-drukpunt. De bandjes worden overal verkocht, van de ANWB tot de apotheek. Maar Catherine de Jong, anesthesioloog en voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, is bijzonder sceptisch. „Er is geen enkele theorie die kan verklaren waarom deze bandjes zouden werken.”

Wat wel schijnt te werken is het eten van gember. Volgens Annemieke Horikx van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vermoedt men dat gember de werking remt van serotonine, een stof die misselijkheid kan veroorzaken. En het lijkt erop dat gember invloed heeft op het maag-darmkanaal en daardoor de lediging van de maag versnelt. Inmiddels zijn in de meeste apotheken speciale gembercapsules te koop.

Als je niet van gember houdt, kun je altijd de oorzaak aanpakken. Volgens Bos worden mensen onwel tijdens het reizen omdat oren en ogen tegenstrijdige informatie naar de hersenen sturen. „Om je heen zie je geen beweging, maar je voelt die wél door het evenwichtsorgaan in je binnenoor. Dat is misselijkmakend.”

Als je reisziekte wilt bestrijden, kun je volgens Bos het beste de informatiestromen met elkaar in overeenstemming brengen, door in de reisrichting naar buiten te kijken,

Op verschillende internetfora wordt beweerd dat je je evenwichtsorgaan ook kunt ‘foppen’. Een watje in je oor zou de druk op het binnenoor doen toenemen en minder geluid doorlaten. Daardoor zou het evenwichtsorgaan de bewegingen net iets anders dan normaal interpreteren. Apotheker Horikx gelooft er niet in. „Het lichaam blijft beweging registeren.” Net als de polsbandjes dus vergeefse moeite. Tenzij je er natuurlijk in gelooft, voegt Bos toe: „De psychische factor bij reisziekte is groot.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Joke Beeckmans