Een land dat niet meer bestaat

Voor iedereen die niet op vakantie gaat deze zomer, maak ik hier een rondje langs de keukens van de Middellandse zee. Vandaag koken we Kroatisch. Althans, daartoe wilde ik een poging wagen. Ik ben nog nooit in Kroatië geweest en weet dus niet uit ervaring hoe het eten daar smaakt. Volgens mijn zus, die er graag op vakantie gaat en as we speak ergens voor de Dalmatische kust in zee ligt te dobberen met een echte (als in levende) dolfijn – zij liever dan ik – vertoont het grote gelijkenis met Italiaans eten.

Op Wikipedia wordt de Kroatische keuken beschreven als een soort mengelmoes van oud-Slavische, Hongaarse, Oostenrijkse, Turkse, Griekse, Romeinse, Illyrische en Italiaanse invloeden. En of dat nog niet ingewikkeld genoeg is, bestaan er ook nog regionale verschillen. Zo schijnt Slavonië een pittige keuken te hebben met veel Hongaarse invloeden, eet men in Istrië veel kruiden en draait het in Dalmatië bovenal om vis.

Fijn om te weten, maar om nou te zeggen dat je trek krijgt van zulke informatie, nee. Daarvoor sla je veel beter Het kookboek uit een land dat niet meer bestaat op, van Zrinka Oberman en Goran Todorovic.

Zoals de titel al doet vermoeden is dit niet zomaar een bundel recepten. Het is een hartverwarmende kruising tussen een familiealbum en een culinair testament. Zrinka komt uit Oost-Kroatië, Goran is geboren in Bosnië, uit Servische ouders. Ze waren al een setje toen begin jaren negentig de burgeroorlog uitbrak. Onafhankelijk van elkaar ontvluchten de geliefden hun vaderland en verliezen elkaar uit het oog. Maar hun love story eindigt beter dan de meeste liefdesgeschiedenissen in de literatuur doen. Ze vinden elkaar terug in Nederland, leven nog lang en gelukkig en maken samen een kookboek.

Onderstaande ‘dagnje na buzaru’, ofwel mosselen op Adriatische wijze, is een gerecht uit het kustgebied van Kroatië. Met deze hoeveelheden heeft u een borrelhapje of bescheiden voorgerecht voor 4 personen. In Dalmatië wordt er vaak ‘bevanda’, wijn verdund met water, bij gedronken, maar zo authentiek hoeven we het niet te maken. Een onverdund, gekoeld glas wit smaakt denk ik wel zo goed.

Was de mosselen onder stromend water. Doe ze in een pan en kook ze op hoog vuur totdat ze net open zijn. Laat ze even uitlekken. Gooi nog gesloten schelpen weg. Snijd de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak de knoflook even aan. Voeg de mosselen en de wijn toe en laat deze even mee bakken. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en strooi er tot slot gehakte peterselie over. Serveer met partjes citroen en (stok)brood om het vocht mee op te deppen.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil